Hlavní obsah

Slobodná Európa v Praze představí nové album

Právo, Jaroslav Špulák

Slovenská skupina Slobodná Európa představí ve čtvrtek 5. února v Praze své aktuální album. Písničky z loňského počinu Štvorka i ty starší nabídne během koncertu v klubu Futurum.

Foto: archív kapely

Slobodná Európa v aktuální sestavě

Článek

Album Štvorka vyšlo po jedenácti letech od předešlé kolekce. Nabízí skladby, které navazují na tradiční zvuk formace a v textech glosují a komentují jevy v současné společnosti. I podle českých hudebních kritiků patří k těm nejlepším, které se loni na československé hudební scéně objevily.

Slobodná Európa vznikla v Bratislavě v roce 1989. Od začátku byl na její tvorbě patrný vliv zvuku písní Lou Reeda nebo Rolling Stones, přičemž měla také zřejmý punkový nádech. Debutové album Pakáreň vyšlo v roce 1991 a bylo nadšeně přijato. Kapela patřila k největším živým akvizicím tehdejší federální hudební scény.

Druhé album Unavení a zničení vyšlo v roce 1994. Někteří členové se tenkrát nicméně potýkali se závislostí na drogách, což vedlo k přerušení činnosti skupiny od roku 1995 do roku 2002. Třetí deska Trojka vyšla v roce 2003, kapela poté koncertovala a vydržela tak až do loňska, kdy konečně vydala novinku Štvorka.

Na čtvrtečním pražském koncertě se v roli předskupiny představí čeští Thunderbirds. Začátek je ve 20 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám