Hlavní obsah

Slavnou Asimovovu sci-fi Nadace natočí Emmerich

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Roland Emmerich dostal ke zpracování Nadaci Isaaka Asimova, jednu z nejslavnějších sci-fi knih na světě. Na amerických i českých filmových serverech zpráva vyvolala obavy, že silně komerčně orientovaný režisér literární předlohu znehodnotí.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Isaac Asimov

Článek

"To je příšerné, jedna z nejlepších knih, která byla kdy napsána a dají to člověku, který natočil 10 000 před naším letopočtem," zoufá si první příspěvek v diskuzi na americkém serveru Variety. Ani na českém internetu fandové sci-fi režiséra Emmericha nešetří.

Autor předlohy Isaac Asimov se narodil v roce 1920 v Rusku. Rusky ale prý nikdy neuměl. Už v roce 1923 se rodina přestěhovala do USA, kde začal Asimov jako dítě psát první články a povídky. Později vystudoval biochemii na Kolumbijské univerzitě.

Nadace byla jeho průlomovým dílem. Původně šlo o osm příběhů publikovaných časopisecky ve 40. letech. Nadace vypráví o době galaktické Říše, v níž lidé obývají milióny světů.

Geniální matematik vyvine teorii umožňující předpovídat chování lidských mas v průběhu dlouhých časových údobí a zjistí, že Říše je před zánikem. Navrhne tedy plán na založení útočiště vědců na okraji galaxie, kde by bylo možné uchovat znalosti lidstva po zhroucení Říše.

Emmerich natočil filmy katastrofické i katastrofální

Z filmu 10 000 př.n.l.

Film budou produkovat Roland Emmerich a Michael Wimer. Německý režisér Emmerich, který před lety přesídlil do Hollywoodu, je znám sci-fi filmy plnými efektů, které často postrádají kvalitní příběh a dostávají jak od kritiků v tisku, tak na filmových serverech velmi špatné hodnocení.   

Natočil např. filmy 10 000 př.n.l., Den nezávislosti, Godzilla nebo Hvězdná brána. V roce 2009 má přijít do kin jeho další katastrofický snímek o konci světa nazvaný 2012.

Anketa

Myslíte, že Emmerich natočí dobrý film podle Nadace Isaaka Asimova?
Ano
16,6 %
Spíše ne
24,6 %
V žádném případě
58,8 %
Celkem hlasovalo 565 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám