Hlavní obsah

Slavnost Vinohradské vinobraní hájí svou tradici burčáku

PRAHA

Osmý ročník tradičních oslav pražských čtvrtí Královské Vinohrady a Žižkov se i letos ponese v duchu originálního programu a koštování výtečného burčáku. Náměstí Míru, Jiřího z Poděbrad a Karlovo náměstí se od pátku do neděle stanou dějištěm vystoupení rockových i folklórních kapel a chybět nebudou ani středověcí kejklíři.

Foto: Radek Šmíd

Královny

Článek

Slavnostním příjezdem a vyhlášením královského výnosu o vinařství zahájil v pátek v poledne "císař Karel IV." již tradiční kulturní událost pražských částí, na jejichž území založil panovník Království českého a Římské říše v roce 1348 vinice. Proto se symbolem novodobých oslav stal právě oblíbený burčák. Toho radnice Prahy 3 a Prahy 2 přichystala pro návštěvníky programu na 22 tisíc litrů.

K pití ale patří i bujaré veselí a velkou mírou k němu v centrech oslav na třech náměstích přispějí open-air koncerty rockových skupin, jako jsou Buty, Mága a Žďorp či vystoupení Jiřího Schmitzera. O pravou dobovou atmosféru se postarají folklórní soubory, cimbálovky, ale dojde i na šermířské souboje, rytířské turnaje na koních či žonglérské výstupy. Příchozí zvědavci se mohou zúčastnit i celé řady vinařských soutěží.

Sobotní program bude od pravého poledne pokračovat paralelně na náměstí Míru a Jiřího z Poděbrad do pozdních večerních hodin. Vrcholem večera se pro mnohé stane hudební show skupiny Buty od 20:00 na druhém jmenovaném místě. Zahájení nedělního programu, který se z velké části odehraje na Karlově náměstí, dříve Dobytčím trhu, opět připadne Karlu IV. s chotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám