Hlavní obsah

Slavní trip-hopeři Massive Attack v Lucerně

Novinky, Stanislav Dvořák

V pražské Lucerně by se 3. listopadu měla zastavit uznávaná britská trip-hopová formace Massive Attack. Milovníci elektronických zvuků a hypnoticky zpomalených rytmů se mohou těšit na výběr ze starých desek. Jestli do té doby vyjde i nějaká novinka, není jasné.

Článek

Koncem osmdesátých let se setkali Robert Del Naja (3D), Grant Marshall (Daddy G) a Andrew Vowles (DJ Mushroom) a položili, tehdy ještě pod jiným názvem, základy Massive Attack. První deska Blue Lines (1991) znamenala revoluci na britské hudební scéně. Smíchání útržků hudby 70. let (soul, reggae, jazz, funk) s rapem a elektronikou, které je dnes běžné, působilo v té době velmi novátorsky.

CD Blue Lines se tak zapsalo do historie jako první album ve stylu trip-hop, ačkoliv v roce 1991 se tento pojem ještě moc nepoužíval. Začalo se také psát o specifickém "bristolském zvuku". Velmi chytlavá je úvodní hitovka Save from Harm (strhující basovou linku ovšem Massive Attack nevymysleli, pouze si ji "vypůjčili" ze staré jazzrockové desky Billyho Cobhama Spectrum).

Možná nové CD

Následovalo kritikou oblíbené album Protection, na kterém hostuje Tricky nebo Tracy Thorn. Velmi známé je další Mezanine z konce devadesátých let, které obsahuje mimo jiné i hit Teardrop s vokálem Elizabeth Frasser z Cocteau Twins.

Pak Massive Attack vydali ještě CD 100th Window a začali se věnovat soundtrackům (Danny The Dog a Bullet Boy). Loni oznámili, že v únoru 2009 vydají další studiové album LP5, což už nestihli. Je otázkou, jestli CD vůbec vyjde do koncertu v Praze.

Lístky jsou k dostání v síti Ticketpro za 995 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám