Hlavní obsah

Skupina Škwor: Lukáš Pavlásek nás má rád

Právo, Jan Šída

Pražská rocková skupina Škwor nedávno vydala a pokřtila CD a DVD kolekci Natvrdo. Je na ní dokumentární film o kapele a záznam jejího vystoupení na letošním festivalu Benátská noc ve Vesci. Kmotrem alba byl při listopadovém křtu herec Lukáš Pavlásek. Na otázky odpověděl baskytarista Tomáš Kmec.

Foto: Foto Jan Šída

Škwor se Zlatou deskou, zleva: Martin Pelc (bicí), Leo Holan (kytara), Lukáš Pavlásek (kmotr alba), Petr Hrdlička (kytara, zpěv), Tomáš Kmec (baskytara).

Článek

Jak vznikla idea natočit live album Natvrdo?

Vzniklo to při kapelních diskusích o tom, co uděláme dál. Skoro každý rok vyšla nová řadová deska, takže přišel čas změnit taktiku. Napadlo nás natočit jednak koncert a přidat k tomu i druhou desku, tedy obrazové DVD.

Jak vypadaly přípravy na natáčení koncertu?

Na rozdíl od jiných akcí jsme posílili světelný park a pyrotechniku. Na festivalu jsme měli velké pódium, což bylo dost podstatné. Vše se točilo na šest kamer. Dělali to kluci z FAMU, navíc skoro zadarmo.

Na křtu alba v pražském KC Vltavská jste 16. listopadu získali Zlatou desku za prodej předešlé kolekce Drsnej kraj. Sledujete prodeje svých nahrávek?

Vždycky se o to zajímáme. Je pro nás důležité vědět, jestli má naše práce nějaký dopad. A když se blížila meta pěti tisíc prodaných desek, věřili jsme, že se to povede. I když je to už naše třetí Zlatá deska, bereme to stále jako velký úspěch.

Kmotrem novinky byl bavič Lukáš Pavlásek. Zvolili jste ho proto, že je teď populární díky reklamám?

Vůbec ne, vlastně to bylo naopak. Lukáš v nějaké restauraci požádal našeho kytaristu a zpěváka Petra Hrdličku o autogram. Dali se do řeči a Lukáš mu řekl, že naši kapelu poslouchá. Tudíž Petra napadlo ho požádat o pokřtění alba.

Na křtu bylo devět set lidí. Chodí na Škwor hojně lidé i na jiných koncertech?

Musím to zaklepat, ale naštěstí na naši kapelu chodí lidí hodně. Průměr činí asi pět set fanoušků, což je na dnešní dobu velice slušné. Na přízeň fanoušků na koncertech si nemůžeme stěžovat.

Máte touhu koncertovat i v zahraničí?

Máme velký zájem proniknout na Slovensko. Hráli jsme tam už na letních festivalech, ale rádi bychom to zkusili i na samostatných akcích. Na podzim příštího roku plánujeme vydat nové album a v rámci turné bychom se chtěli na Slovensku více prosadit. Prioritou pro nás však zůstávají Čechy a Morava.

Reklama

Výběr článků

Načítám