Hlavní obsah

Skupina Queen vydala album se zpěvákem Paulem Rodgersem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva členy britské rockové skupiny Queen, jmenovitě Briana Maye a Rogera Taylora, přestalo bavit žít z minulosti a nedopřávat si atmosféru koncertů. Na začátku letošního roku se domluvili se zpěvákem Paulem Rodgersem, ten nahradil zesnulého Freddieho Mercuryho, a vyrazili na pódia. Baskytarista původních Queen John Deacon zůstal v hudebním důchodu.

Článek

Dvojalbum Queen + Paul Rodgers s titulem Return Of The Champions přináší záznam koncertu z britského Sheffieldu 9. května tohoto roku. Zazněl v něm set, jenž kapela během svého turné nabízela všude. Kolekce slouží především jako dokument aktu, který vcelku vyšel, byť byl nesmírně odvážný.

Nový zpěvák byl v nezáviděníhodné pozici, kterou ovšem zvládl solidně. Však je to vokální osobnost s pestrou a úspěšnou minulostí. Pěl již jak sólově, tak u skupin Free či Bad Company. Rozhodl se nenapodobovat Mercuryho, což bylo nutné už jen proto, že ho zkrátka napodobit nelze.

Paul Rodgers nenapodobuje Mercuryho

Vystupoval za sebe ve prospěch celku, jeho elegantní chraplák se do písniček zakousl a obstál. Neseděl jen tam, kde byl prostě v originálu Mercury tak charakteristický, že nešel vymazat z paměti a mysli. To je případ hitovek I Want To Break Free, The Show Must Go On a dalších. V nich se Rodgers necítil nejlépe. Naopak píseň All Right Now je zazpívána v takové pohodě, že je to nejlepší vokální moment celého koncertu.

O instrumentální složce netřeba pochybovat. Dva z původních Queen se chytře obklopili vynikajícími muzikanty a cíl zachovat původní zvuk a ještě se tvářit moderně byl splněn bez debat.

I proto je poslech dvojalba Return Of The Champions nejenom suvenýrem z dobového "experimentu". Je především kolekcí s osobitou tvorbou, k níž současní přistoupili s úctou k těm bývalým. Týká se to Maye i Taylora.

Queen + Paul Rodgers: Return Of The Champions, EMI, 74:49 a 52:47

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám