Hlavní obsah

Skupina Nová Růže je zpět. V sobotu odehrála utajený koncert

– Chotutice
Právo, Jaroslav Špulák

Přestože skupina Nová Růže naplánovala svůj comebackový koncert na čtvrtek 18. prosince do pražského klubu Roxy, první veřejné vystoupení po dvaadvaceti letech už má za sebou. V sobotu v noci se představila na utajeném vystoupení v Chotuticích na Kolínsku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Publikum v Chotuticích kapelu přijalo s nadšením.

Článek

Byla hostem koncertu Aleše Brichty. Na plakátech nebyla avizována, šlo o generálku před již téměř vyprodaným čtvrtečním koncertem. Na pódium v Chotuticích nastoupila dvacet minut před půlnocí ze soboty na neděli a její set trval zhruba hodinu.

„Místo, na kterém dnes vystoupíme, je čistě náhodné. Chtěli jsme si jen před koncertem v Roxy zahrát před lidmi. Chtěli jsme nasát atmosféru a představit se třeba i těm, kteří nás neznají. Avizovaní jsme byli jako skupina NR a umožnil nám to Aleš Brichta. Jsme jeho hosté,“ řekl Právu a Novinkám.cz baskytarista Vilém Čok těsně před sobotním koncertem v šatně kulturního domu v Chotuticích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nová Růže před vystoupením v Chotuticích.

„Nervózní? To nejsem. Naopak se těším,“ podotkl vzápětí klávesista a zpěvák Ota Balage. „Ale může se stát, že lidi třeba odejdou, protože si budou myslet, že jsme nějaká zábavová kapela a nebude je to bavit.“

Nic takového se ale nestalo. Diváci, kterých bylo v sále asi dvě stě, naopak reagovali hned od první písničky a někteří, konkrétně ti starší, si skladby zpívali spolu s kapelou. Ta vybrala část z chystaného čtvrtečního programu a dychtivě očekávala, jaké budou na písničky reakce. Podle toho prý ještě se zamýšleným pořadím skladeb pro comebackový koncert zamíchá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nová Růže hrála písně ze svých dvou vydaných alb.

Čekání na euforii

Poprvé se Čok, Balage, kytarista Petr Roškaňuk a bubeník Franta Hönig kvůli probíhajícímu návratu na pódia sešli před tři čtvrtě rokem. „Řekli jsme si, že než začneme zkoušet natvrdo, zkusíme si naše staré písničky zahrát. Uspořádali jsme dvoudenní zkoušku a během ní jsme se ubezpečili v tom, že nám to spolu jde, že ty poměrně složité písničky zahrát dovedeme, baví nás to a je v tom energie,“ vzpomněl Čok.

Celý minulý týden kapela intenzivně zkoušela v kulturním domě v pražských Kbelích. Odtud pak odjela na sobotní koncert do Chotutic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Publikum v Chotuticích kapelu přijalo s nadšením.

„Tady i v Roxy budeme hrát jenom staré písničky z našich dvou desek, které vyšly na začátku devadesátých let. Pak možná budeme v euforii, zatím ale nevíme, co se stane. Když bude koncert v Roxy dobrý, chtěli bychom příští rok na jaře hrát. Zkusili bychom turné i nějaké festivaly, a když uvidíme, že je o Novou Růži zájem, možná začneme pracovat na nových písničkách,“ vysvětlil Balage.

Dodal, že když všechno dopadne dobře, novou etapu, čili nové písničky, by kapela začala psát někdy na konci příštího roku. „Zatím jsme o nových písničkách nemluvili,“ podotkl ještě

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nová Růže má plány i na příští rok.

Reedice obou alb

Novou Růži založili Ota Balage a Vilém Čok v roce 1986. Proslavila se už před sametovou revolucí, ale první album nazvané prostě Nová Růže vydala až v roce 1990, druhé Nová Růže ’91 o rok později. Následující rok se rozešla.

Na koncertě v klubu Roxy bude v prodeji reedice obou alb v remasterované podobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám