Hlavní obsah

Skupina Lety mimo: Z punkovky vznikla akustická country

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Lety mimo vydala album Výběr_of_ka a baskytarista a zpěvák Looky v rozhovoru vysvětlil, proč se k vydání dvojalba kapela rozhodla, jaké hosty si do studia pozvali a proč.

Článek

Proč jste usoudili, že je čas vydat dvojalbum největších hitů?

Máme za sebou dvacet let existence a nahráli jsme čtyři studiová alba. Měli jsme pocit, že je z čeho vybírat. Nechtěli jsme to ale přímo nazvat „Bestofka“. Výběr_of_ka nám připadlo přesnější. Na desku jsme totiž chtěli dát, a také jsme dali, i písničky, na které se trochu zapomnělo nebo je už nehrajeme. Udělali jsme na našich internetových stránkách anketu, lidi si vybrali své, my přidali své a výběr byl na světě.

Výběr_of_ka je dvojalbum. Na jednom nosiči jsou klasické elektrické verze vašich skladeb, na druhém akustické verze stejných písní natočené s přispěním řady hostů. Jaký smysl tato koncepce má?

V průběhu naší kariéry jsme odehráli i několik akustických koncertů a většinou jsme z nich měli dobrý pocit. Navíc jsme zjistili, že se naše písničky v těchto verzích samy upravují a předělávají. Hráli jsme třeba punkovou skladbu a v akustické podobě z ní byla výborná countryovka. Před jejím nahráváním nás napadlo, že by nebylo od věci mít v té nové countryové verzi banjo. Zavolali jsme Jackovi z Divokýho Billa, pozvali jsme další hosty a tu písničku nahráli. Dostal nás pak Robert Škarda, který hrál v několika písních na tubu a byl úplně skvělý. Už chápu, proč je tuba i v některých nahrávkách Beatles.

Přicházeli vaši studioví hosté sami s nějakými nápady?

Určitě. Nadchl nás třeba Niceland, který normálně dělá úplně jinou hudbu než my. Písničku Voda-vzduch si ale dokonale připravil a dal to naprosto skvěle, skoro jako Radiohead. V mých očích je to opravdový umělec, který má pro hudbu úžasný cit. A nadchli mě také hráči na smyčcové nástroje. Mrzí mě, že si je nemůžeme dovolit na našich běžných koncertech.

Může být akustická část vašeho výběrového dvojalba předznamenáním dalšího ubírání kapely?

To určitě ne. Bereme to tak, že jsme některé skladby zaznamenali v akustické verzi, a tím to končí. Předznamenáním budoucnosti by spíš mohla být bonusová skladba Anonym na té elektrické desce. Dělal ji s námi Tuzex ze skupiny Sunshine a je docela nářezová. Obecně si myslím, že v budoucnu půjde zvuk Letů mimo zase víc k elektronice, jako to bylo u prvních dvou alb. Chtěli bychom také natočit klip k jedné akustické skladbě a také k bonusové Anonym.

Kdy album pokřtíte?

Křest plánujeme na 22. listopadu do pražského klubu Roxy. Vstup bude zdarma, a když to dobře dopadne, budou tam s námi i nějací hosté. Chceme pozvat tubistu Roberta Škardu, Nicelanda, bratry Homoly z Wohnoutu a další.

Lety mimo

Skupina přišla na svět již v roce 1990 jako Chátra 77. Po půlroce přijala nynější název Lety mimo, který vznikl slovní hříčkou ze spojení názvů obcí Lety a Mimoň, rodišť Cvance a Lookyho, dvou hlavních protagonistů.

Debutové album Spacepunk 2001 vyšlo v roce 2000. Následovaly počiny Euforia (2003), Electra (2006) a Pouhá chemie (2009).

Reklama

Související témata:

Související články

Michal Dlouhý: Na bratra myslím často

Posledním filmem, který dotočil, je Kajínek. Sešel se v něm se svým starším bratrem Vladimírem, který před několika měsíci zemřel. Herec Michal Dlouhý se...

Výběr článků

Načítám