Hlavní obsah

Skupina Kolektivní Halucinace hledí na současnost prizmatem Palachovy oběti

Právo, kul, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladenská alternativní formace Koletivní Halucinace představuje písničku s videoklipem Jan 69 (Ruce z popela). Avizuje tak své druhé album, které vyjde v předjaří u společnosti Indies MG.

Písnička skupiny Kolektivní HalucinaceVideo: Indie MG

 
Článek

Skladba sama může působit jako zjevení, neboť málo hudebních skupin reflektuje turbulentní současnost prizmatem oběti Jana Palacha.

,,Píseň vznikla během Vánoc 2014. Pohoda, čas rozjímání, ale též šílenství konzumu. Protnulo se mi to s blížícím se výročím Jana Palacha, říkal jsem si, zda byl po Vánocích v roce 1968, po návratu do Prahy, šokován realitou pomalu se plížící normalizace, všemi těmi, kteří se smířili, sklonili hlavy a ve jménu klidu a míru tiše nadávali za zavřenými dveřmi,“ přibližuje zpěvák a kytarista Jakub.

Text písničky není historickým exkurzem, spíše výzvou, abychom pamatovali na to, že jsme stále odsouzeni ke svobodě a musíme pečlivě volit mezi dobrem a zlem. „S režisérem Honzou Drozdou jsme se vydali na výpravu k rodnému domu Jana Palacha do Všetat domyslet detaily scénáře. Nevrátili jsme se stejní. Turisté se baví, poutníci se mění,“ ozřejmují hudebníci okolnosti vzniku videoklipu.

První desku Bůh z umakartu vydala skupina Kolektivní Halucinace v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám