Hlavní obsah

Skrytá čísla přinášejí dosud nevyřčený příběh

Právo, Jiří Štraub

Jedním z často zmiňovaných snímků na letošních Oscarech bylo drama Skrytá čísla, které vychází z dosud hrubě přehlížených faktů. Film se dostane do našich kin 25. května.

Trailer k filmu Skrytá číslaVideo: CinemArtCZ

 
Článek

Režie a spolupráce na scénáři se ujal Theodore Melfi (režíroval a psal scénář k filmu Miluj souseda svého). Serveru Awards Daily řekl: „Knižní agent Johnny mi po telefonu začal vyprávět, že v roce 1961, v předvečer první americké vesmírné mise, se staly součástí toho procesu tři černošské matematičky. Řekl jsem mu, aby mi to poslal, a přečetl jsem to přes víkend,“ vypráví.

„Je to závratný příběh a má v sobě mnoho věcí, o kterých nevíme. Kdybychom o nich věděli, svět by byl inspirativnější. Mladé černé ženy, holky a všechny ženy mohou přemýšlet o tom, že mají možnost dělat, cokoli chtějí. Příběh ukazuje, že černí a bílí muži a ženy spolu pracovali v nejtěžších časech. A my teď opět zažíváme nejtěžší časy. Můžeme se do nich dostat a nemáme na výběr,“ dodal.

Theodore Melfi si mohl podle svých slov zvolit mezi prací na novém Spidermanovi a prací na Skrytých číslech. Když se seznámil s námětem druhého projektu, oslovil ho natolik, že mu dal přednost.

Příběh tří zaměstnankyň NASA byl dlouhou dobu nevyřčen. Web Goldderby.com uvedl, že herečka Octavia Spencerová si dokonce zprvu myslela, že jde o historickou fikci. „Nikdy jsem o těchto ženách nic neviděla a ani neslyšela,“ řekla.

S něčím podobným se stejnému médiu svěřil i Kevin Costner, který ve Skrytých číslech hraje také. „Nevím, jestli mám být v rozpacích, že jsem neměl tušení o existenci toho příběhu, nebo se za to stydět,“ uvedl.

Snímek byl nominován na Oscara ve třech kategoriích – Nejlepší film, Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Octavia Spencerová) a Nejlepší adaptovaný scénář (Allison Schroeder, Theodore Melfi). Pojednává o třech afroamerických matematičkách, které v dobách závodu v dobývání vesmíru mezi Spojenými státy a Sovětským svazem pracovaly pro NASA a byly mozky jedné z největších operací v dějinách.

Jejím cílem bylo vypustit astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Ženy přitom musely čelit rasovým předsudkům a předpojatosti vůči svému pohlaví.

Film je natočen podle první knihy americké spisovatelky Margot Lee Shetterlyové. Napsala ji na základě skutečných událostí a vydala minulý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám