Hlavní obsah

Skleněný betlém v Bezdružicích

Právo, Barbora Vaníčková
BEZDRUŽICE

Ve čtvrtek 26. srpna se na zámku v Bezdružicích otevírá možná největší skleněný betlém na světě. Třiapůltunový gigant pochází z dílny významného sklářského výtvarníka Jaromíra Rybáka. Jeho patronkou se stala světoznámá módní návrhářka, malířka a sklářská výtvarnice Blanka Matragi.

Foto: OS Maryška
Článek

Dílo je vytvořeno z vysokoolovnatého skla a je zasazeno do kovové konstrukce, která je zároveň nosným i výtvarným prvkem. Jsou užity techniky broušení, rytiny, zlacení a bronzířství.

Tematicky se Rybákův betlém dělí na dvě části. Zadní část osloví spíše milovníky abstraktního umění, přední zdobí krajiny, stará města, moře, lodě a skály. Pravá strana představuje lidi, mudrce a zvířata putující k místu narození Krista, levá je zobrazení města Betléma. Spodní nosná elipsa symbolizuje stvoření země, vody, oblohy a ohně. V přední části je latinský, v zadní český nápis Sláva Bohu na výsostech a pokoj lidem dobré vůle.

V další části můžeme vidět náznak potopy - Noemovu Archu, předvěké bytosti Titány, Kentaura, Baziliška, Lilit - první ženský protipól Adama a mnoho dalších. "Chtěl jsem, aby nebylo na první pohled zřetelné, z jaké doby betlém pochází," objasňuje svůj cíl autor.

Na díle se podílelo dvanáct sklářských firem. Umělci výrobě věnovali rok a půl čisté lidské práce. Zájemci si skleněný betlém mohou prohlédnout po celý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám