Hlavní obsah

Skladatel Petr Kotík uvede v Praze své nahrávky

Praha

Významný český skladatel Petr Kotík představí v pátek v pražském Hudebním informačním středisku v Besední ulici 3 své skladby a promluví na téma Hudba jako situace.

Foto: Martin Popela

Petr Kotík považuje hudbu za velké dobrodružství.

Článek

Kotík, který ve spojených státech založil v roce 1970 soubor soudobé hudby SEM Ensemble, představí loni složenou skladbu Tuba mirum pro sólovou tubu a perkuse a smyčcový kvartet číslo 2 Torso z let 2012 a 2013. Záznamy obou byly pořízené loni 18. prosince na koncertu SEM v newyorské Paul Cooper Gallery

Sám zahraje první větu skladby Cheap Imitation amerického avantgardisty Johna Cage ve verzi pro sólovou flétnu. Kotík s Cagem dlouhodobě spolupracoval od roku 1964 až do jeho smrti v roce 1992. Nejprve s ním spolupracoval ve Vídni, Varšavě a v Praze, pak i v USA. Když v roce 1992 uváděl v USA kompletní verzi díla Atlas Eclipticalis, byl SEM rozšířen na velký orchestr.

Po listopadu 1989 začal Kotík rozšiřovat své aktivity i ve své vlasti, založil Ostravské centrum nové hudby zaměřené na soudobou hudbu, které pořádá bienále Ostravské dny. V mezilehlých letech pak pořádá s Národním divadlem moravskoslezským obročně festival nové opery NODO. V roce 2005 založil ve slezské metropoli komorní soubor Ostravská banda zaměřený na soudobou hudbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám