Hlavní obsah

Skladatel Karel Svoboda si vzal život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Autor mnoha velkých tuzemských hitů, hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal v neděli ve věku 69 let sebevraždu. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj, jenž se spojil s pozůstalými. Svoboda se zastřelil kolem 16. hodiny na zahradě svého domu v Jevanech.

Článek

Policie případ šetří. Vyšetřuje i možnost, že nešlo o sebevraždu, předpokládá se však, že si vzal život sám. Mezi jeho kolegy a přáteli se spekuluje o důvodu. Jedním mohlo být i zhoršující se zdraví či obavy ze stáří.

"Žádné podrobnosti o tom nemám. Nevím, jak se to stalo a je to pro mě velký šok. Karel byl člověk, který naplno a nádherně žil a uměl. Bylo to geniální člověk. Asi tam musely být nějaké velké, silné pohnutky," řekl Frekvenci 1 zpěvák Karel Gott.

Karel Svoboda byl jedním z nejúspěšnějších českých hitmakerů, který se dokázal prosadit i v ostré konkurenci na muzikálové scéně s Draculou a Monte Christem. Boom muzikálů už v sedmdesátých letech předznamenala filmová Noc na Karlštejně, k níž také složil hudbu.

Svobodovo dílo znají všichni

Svoboda, jenž začínal v 60. letech s bigbeatem v kapele Mefisto, je autorem největších hitů Karla Gotta, jako byla písně Lady Carneval, Mistrál, Láska bláznivá nebo Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, titulní to melodii z filmu Tři oříšky pro Popelku. Marta Kubišová zpívala jeho Nechte zvony znít, pro Lucii Bílou napsal píseň Jsi můj pán, Jiří Korn proslavil jeho Yvetu a Hana Zagorová Gvendolínu.

Složil však také hudbu k řadě českých filmů (naposled Milenci a vrazi a Rebelové) a televizních seriálů, jako byly Cirkus Humberto, Létající Čestmír nebo Návštěvníci a Rodinná pouta. Psal i hudbu k pohádkám, tou poslední zůstane Z pekla štěstí. Největší úspěchy mu přinesla Včelka Mája, za kterou dostal v Německu pět zlatých desek od firmy Polydor. Supraphon mu udělil diamantovou desku za více než 10 miliónů prodaných nosičů.

V roce 2005 se stal otcem Jakuba, kterého mu porodila manželka Vendula Svobodová. Tu si vzal v polovině devadesátých let. Jejich první dítě, dcera Klárka, podlehla na přelomu tisíciletí zákeřné nemoci. Z předchozího manželství  měl Svoboda dvě dospělé děti, syna a dceru.

Zrušené obvinění kvůli zadluženému Draculovi

Muzikál Dracula Svobodovi přinesl také potíže v podobě dluhů, kvůli kterým ho v polovině loňského května policie obvinila ze zvýhodňování věřitele a z porušení pravidel v konkurzním řízení. Jeho společnost Monte musical údajně v Kongresovém centru Praha (KCP), kde Draculu uváděl, nadělala dluhy za 20 miliónů korun. [celá zpráva]

NEJVĚTŠÍ HITY KARLA SVOBODY

LÁSKO MÁ, JÁ STŮŇU

VČELKA MÁJA

LADY KARNEVAL

STÍN KATEDRÁL

ČAU LÁSKO

KDEPAK TY PTÁČKU HNÍZDO MÁŠ

hudba k seriálům NÁVŠTĚVNÍCI, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, CIRKUS HUMBERTO, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY

Svoboda tehdy podal proti obvinění stížnost. Podle něj naopak KCP dlužilo peníze jeho firmě. Státní zástupce nakonec v polovině července 2006 stížnosti vyhověl a trestní stíhání zrušil pro nedostatečné odůvodnění.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám