Hlavní obsah

Skety nejsou jenom jazz, inspirují se mnoha žánry

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek večer vystoupí v prostoru Jatka78 v Praze sextet mladých jazzových zpěváků Skety. Na koncertě nazvaném A Capella Gala ho podpoří Ondřej Ruml a skupina Intonic. Skety následně 3. dubna vystoupí i v programu Jazzfestu v Brně.

Foto: Foto autor| Foto archív kapely

Skety, zleva Petr Wajsar, Štěpán Janoušek, Veronika Vítová, Marta Kloučková, Alice Bauer a Michal Strnad.

Článek

Od první chvíle bylo záměrem zpěváků využívat ve své interpretaci a tvorbě pouze hlasy. Nikdy od toho neuhnuli, ačkoli v budoucnu se prý klidně může stát, že je tu a tam doprovodí nějací hudebníci.

Vokální skupina Skety totiž vnímá svět zpívání jako velice svobodný. Předvedla to ostatně i při svém vystoupení na nedávném předávání Českých lvů.

Skety mají na kontě debutové album A-Capella Jazz Sextet. „Vydali jsme desku, na které se prezentujeme i odkazy na slavné světové a naše melodie. To je ale jenom jedna část naší tvorby. V současné době máme v repertoáru řadu dalších skladeb, z nichž mnohé jsou autorské. Mají anglické i české texty,“ řekl Právu Petr Wajsar, jeden ze členů skupiny.

Skety založila zpěvačka Veronika Vítová již v roce 2009. Následujících pět let to byla víceméně zábava, jenomže v roce 2014 kapela obdržela Zlatý diplom a prestižní ocenění The Ward Swingle Award v kategorii Jazz na mezinárodní soutěži Vokal Total v rakouském Grazu a zásadně ke své činnosti změnila přístup.

„Je to velmi významná soutěž, v porotě byly skutečné hvězdy v našem oboru. Velmi nás to povzbudilo a díky tomu například letos pojedeme na festival na Tchaj-wanu,“ vysvětlil Právu Wajsar.

Přestože se obecně soudí, že základem výrazu Sket je jazz, není to tak docela pravda. Šestice si bere inspiraci i z jiných hudebních žánrů a ve své tvorbě je buď zpracovává, anebo v ní ponechává takzvané stylové přiznávky.

„Někdy máme pocit, že slovo jazz je prokletí. Mnozí pořadatelé se ho skoro až bojí a stává se nám, že si nás na koncert prostě nepozvou. My z jazzu sice vycházíme, jsme ale otevření mnoha vlivům,“ řekl Wajsar.

„Název Skety pochází jednak od slova sketovat, což je jazzový způsob zpěvu, a také z obsahu slova samotného. Vymyslel ho náš člen Michal Strnad a nechal se prý inspirovat i bývalou skupinou našeho manažera Lukáše Prchala, která se jmenovala Brécy,“ uzavřel Wajsar.

Reklama

Výběr článků

Načítám