Hlavní obsah

Šímova Léda je nabízena za 3,8 miliónu korun

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šímova Léda s labutí s vyvolávací cenou 3,8 miliónu korun patří k největším atrakcím aukce, kterou pořádá Galerie Art Praha v sobotu 4. prosince v pražském Hotel Hilton. Jde o dílo ze slavné Borovičkovy sbírky restituované z pražské Národní galerie.

Foto: Ludmila Oravcová
Článek

Obraz byl často vystavován doma i v zahraničí a je reprodukován jako stěžejní dílo malíře v monografii Františka Šmejkala z roku 1988. Je to jeden z mála originálně pojatých antických mýtů v českém avantgardním umění.

Pokud se Šíma prodá za vyvolávací cenu, bude to druhý nejdražší obraz malíře prodaný na aukci a třetí nejdražší obraz na českém aukčním trhu v tomto roce. Počátkem letošního roku se na aukci v Praze prodalo Šímovo Vejce za 6,7 milionu korun, což je dosavadní rekord za dílo klasika imaginativního umění.

Bohatá nabídka děl

Z aukční nabídky 340 obrazů a soch patří k atrakcím i Hnědý bar Karla Černého, jeden z nejvýznamnějších obrazů malíře, který byl dosud ozdobou Národní galerie a patří také k významným polistopadovým restitucím. Vyvolávací cena je 900 tisíc Kč, konečná cena by mohla dosáhnout až 1,5 miliónu korun. Černého obrazy jsou v poslední době mezi sběrateli velmi vyhledávané: letos v dubnu svedli zájemci velký boj o jeho Plačky, která na aukci Galerie Art z vyvolávací ceny 680 tisíc korun dosáhly rekordní částky 1,23 milionu..

V sobotu se v Hotelu Hilton bude dražit i Zátiší s vázou a vějířem od Josefa Čapka (vyvolávací cena je 850 tisíc korun), Horská krajina Josefa Navrátila (720 tisíc korun) a Koupání Jana Preislera (650 tisíc korun). V závěru roku jde o největší událost na českém aukčním trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Šímův obraz je nabízen na 6,5 miliónů

Brněnská aukční firma 1. Art Consulting začíná letošní dražební sezónu opravdovou senzací. V nabídce jejich 22. aukce, která se odehraje 1. února v pražském...

Vejce visí ve Zlíně

Šímův obraz Vejce, který byl v neděli 1. února v pražském Paláci Žofín vydražen za šest miliónů 700 tisíc korun, což je druhá nejvyšší cena zaplacená...

Výběr článků

Načítám