Hlavní obsah

Silné příběhy z Kyjeva, Rumunska i českých lesů přinese cestující festival KineDok

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival KineDok přiváží filmové projekce do kaváren, galerií a hudebních klubů. Doprovází je debatami s tvůrci. Letos nabídne Institut dokumentárního filmu 15 dokumentů i divákům v Polsku a Norsku. V České republice se koná 150 projekcí.

Foto: HBO Europe

Dokument Jana Foukala Amerika

Článek

„Úspěch kinedokových projekcí u nás i v zahraničí v průběhu minulého roku nás velmi těší. Stejně tak skutečnost, že se nám podařilo získat pro druhý ročník projektu 15 výjimečných autorských dokumentů z evropské produkce a nadchnout pro spolupráci nová promítací místa, kluby, galerie, kavárny a multifunkční prostory,“ sdělila manažerka projektu KineDok Jana Ripplová.

Z českých dokumentů je na programu třeba Amerika Jana Foukala, která mapuje fenomén českých trampů, a časosběrný dokument Jiřího Stejskala Jáma. Hrdinkou Jámy je Nataša žijící ve své chajdě v Kyjevě se dvěma muži, čtyřmi dětmi a také stádem koz a prasat. Svůj skromný příbytek musí bránit proti developerům i jehovistům.

Toto, Miss Roma a autisti

Slavný dokument Alexandra Nanaua Toto a jeho sestry má řadu cen z festivalů v Lipsku, Varšavě, Florencii, Londýně, New Yorku či Jihlavě. Zachytil život desetiletého Totonela a dvou sester, kteří musí urychleně dospět poté, co matku zavřou za obchod s drogami.

Dospívající lidé jsou i hrdiny filmu Miss Roma ve škole, natáčeného v průběhu tří let. Několik romských dívek, které se snaží vymanit z nalajnované budoucnosti: první kluk–dítě–manžel, dodělat si školu a postavit se na vlastní nohy.

„Slovensko v letošním roce reprezentuje dvojice krátkých filmů studentek VŠMU Ivany Hucíkové a Terezy Michalové nazvaných Matky a dcery a Nový svět. Režisérky ve filmech zachycují křehké téma společného soužití čtyř generací žen a život osamělé, psychicky labilní ženy v chátrajícím domě,” popisuje Filip Šebek z Institutu dokumentárního filmu.

„Ve výběru nechybí ani nejoceňovanější slovenský dokument uplynulého roku Tak daleko, tak blízko. Zkušený režisér Jaro Vojtek v něm bez laciného sentimentu zachycuje ne zas tak odlišný svět několika autistů a jejich vztahy s rodiči.”

„Součástí nabídky je také úspěšný maďarský dokument Drifter režiséra Gábora Hörchera, který zabodoval na festivalech v Sarajevu, Lipsku nebo Amsterdamu. Jde o portrét rebelujícího teenagera, který chce navzdory škole i rodičům za každou cenu soutěžit v místní rallye, aniž by měl funkční auto nebo řidičák.”

Další podrobnosti najdete na kinedok.net

Reklama

Výběr článků

Načítám