Hlavní obsah

Sideways / Bokovka

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak je u Alexandra Payna zvykem, natočil komorní příběh o běžných lidech. Film vznikl na motivy stejnojmenného románu Rexe Picketta s vynikajícími Paulem Giamattim a Thomasem Hadenem Churchem.

Foto: Garden Food festival
Článek

Hořká komedie přináší příběh outsiderů, kteří vyrazili na týdenní cestu po kalifornských vinicích. Rozvedený učitel Miles stále doufá, že někdo vydá jeho román, Jack je neúspěšný herec, který se neprosadil u filmu, nějakou dobu hrál v seriálech a nakonec skončil v reklamách.

Miles jako velký znalec vín je ochoten se do nekonečna přít, jestli je lepší pinot nebo cabernet, Jack se chce jen opít a ještě před svatbu si naposled pořádně užít s ženami. Příběh vypráví o podstatě přátelství, lásky i odpovědnosti k sobě a okolí, aniž by moralizoval. Film je natočen bez zbytečných efektů v duchu nízkorozpočtových snímků. Ukazuje jinou Ameriku, než výpravné hollywoodské snímky. [recenze]

Bokovka už uspěla u zahraničních filmových kritiků akreditovaných v Hollywoodu. Měla sedm nominací na Zlaté glóby, oceněna byla jako nejlepší komedie a za scénář. Do oscarového klání vstupuje s pěti nominacemi - na nejlepší film, za režii, mužský i ženský herecký výkon ve vedlejší roli a adaptovaný scénář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám