Hlavní obsah

Shakira zpívá jako dobrá siréna

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolumbijská zpěvačka Shakira má zvláštní, díky tomu ovšem charakteristický hlasový projev. V podstatě připomíná sirénu: silnou, jistou, takovou, která každý poplach náležitě vytroubí do světa. V jejím projevu je naléhavost, důrazná dokonce i tam, kam by ji třeba jiný tvůrce vůbec nedal a ani o tom nepřemýšlel. V osmadvacetileté Vodnářce je energie na rozdávání.

Článek

Koluje v ní po matce kolumbijská, po tatínkovi libanonská krev. Dost velká jistota na to, aby i na její nové desce Fijación Oral vol. 1 bylo po všech stránkách dost indicií živlu ohňového. V jejím projevu je síla, na tom jsou postavené všechny skladby. I ty plouživé.

Pokud půjdeme po jejich faktickém vzezření, narazíme na španělsky zpívané kompozice s pružným zvukovým doprovodem postaveným na častém zapojování akustických nástrojů. Celkově ale splývají. Posluchač tuší, že se na desce cosi děje, ale bude sotva schopen jednotlivé etapy od sebe oddělit. Tím spíš, když je v nich výše uvedená nadbytečná naléhavost, která je bezpečně (spolu)slepuje.

Shakira prodala již 25 miliónů desek. Novinka nabízí deset regulérních kousků a dva remixy. Producentskou jistotou byl věhlasný Rick Rubin a sama Shakira si písničky napsala, anebo se na nich alespoň spolupodílela.

Její touha po dítěti, o níž se nedávno zmínila v tisku, je utlumována nadprodukcí. Při práci přece snadno zapomenete na ledacos. Připravila tudíž šedesát skladeb a není divu, že vyjde i druhá část desky: pod názvem Oral Fixation vol. 2 v angličtině a v listopadu.

Na přebalu již vyšlé kolekce chová Shakira miminko. Dojemné při létě.

Shakira: Fijación Oral vol. 1

Sony BMG, 43:36

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám