Hlavní obsah

Sestry Iva Bittová a Ida Kelarová poprvé zpívaly společně

Právo, Vladimír Říha

Návštěvníci vyprodaného velkého sálu Lucerny byli v sobotu svědky výjimečného setkání, kdy spolu poprvé vystoupily sestry Iva Bittová a Ida Kelarová, obě známé v rozdílných pěveckých žánrech.

Foto: ČTK

Ida Kelarová a Iva Bittová v Lucerně

Článek

Kelarová působí spíše pedagogicky s romskými i jinými sbory, skladatelka, houslistka a zpěvačka Bittová zase jako alternativní performerka spojuje ve svých projektech různé žánry.

A protože obě i poprvé zpívaly jazz, zvědavost posluchačů byla veliká. Mezi účinkujícími převládali jazzmani z Čech i Slovenska, vévodil jim George Mraz na kontrabas, dále David Dorůžka na kytaru a pianista Ondrej Krajniak, ale byly zastoupeny i jiné žánry: na koncertě se podíleli slovenský primáš Ivan Herák, romské vokální trio i smyčcový kvartet.

Tato směs dala koncertu i znaky show. Obě sestry dokazovaly, že i v jazzu se jejich osobnosti neztratí. Podání pomalejších jazzových standardů více sedlo Kelarové. U Bittové se v některých momentech zdálo, že její projev, tolik vyhovující jazzovému zpracování folklóru, se k nim příliš nehodí. Ale také ona měla silné momenty, například v duu s kytaristou Dorůžkou.

Po dvou blocích, kdy zpívaly individuálně, se pak v závěrečné části obě zpěvačky konečně spojily a večer končil ve velkém stylu téměř jihoamerickou show. Stálá přítomnost kameramanů na pódiu místy doslova překážela kontrabasistovi Mrázovi, jehož trpělivost byla opravdu nesmírná. Přes tyto výhrady se koncert s charitativním účelem určitě líbil a končil ovacemi vestoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám