Hlavní obsah

Šéfovat České televizi chce 22 lidí, mezi nimi Bobošíková

– Praha
Právo, Jana Perglerová

O místo generálního ředitele České televize se uchází 22 zájemců. Právu to ve středu sdělil předseda Rady ČT Jiří Baumruk. Podle informací Práva podali přihlášku do výběrového řízení například europoslankyně Jana Bobošíková, exekutivní ředitel televize Óčko Hynek Chudárek nebo bývalá programová ředitelka Primy Jana Kasalová. Jména kandidátů zveřejní Rada ČT v pátek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jana Bobošíková

Článek

"Nebudu komentovat ani jedno jméno,“ odpověděl Baumruk na dotaz, zda se přihlásil současný šéf ČT Jiří Janeček. Jména budou zvěřejněna v pátek, kdy se budou pod dohledem notáře otevírat obálky a kontrolovat formální náležitosti přihlášky. Kdo je nesplní, bude z konkursu vyřazen.

Média spekulovala o tom, že se přihlásí  také moderátor pořadu Primy Nic než pravda Petr Šiška, ale ten kandidovat nebude. 

První kolo konkurzu se uskuteční 13. května, kdy rada rozhodne o pěti uchazečích, ze kterých ve druhém kole vybere nového ředitele. Výběru nového ředitele ČT bude předcházet volba nových pěti členů rady, kterým 28. května skončí mandát. O místa v radě se uchází 38 kandidátů, z toho jsou čtyři dosavadní členové rady.Podle posledních informací by poslanci měli zvolit nové radní 6. května.

Bobofičák startuje

"Na 99 procent projekt dodám. Bobofičák startuje,“ sdělila Právu europoslankyně Jana Bobošíková, která šéfovala zpravodajství ČT v době televizní stávky na přelomu let 2000 a 2001 a stála proti rebelům na straně ředitele Jiřího Hodače, kterého zvolila tehdejší Rada ČT.

Dodala, že chce snížit počet vedoucích pracovníků. "Z jedenácti na sedm a zamezit plýtvání peněz. Není možné, aby si v době krize zrekonstruoval ředitel za milióny korun z koncesionářských poplatků svou kancelář,“ uvedla pro Právo v úterý Bobošíková. ČT má v současné době ne jedenáct, ale čtrnáct odborných ředitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám