Hlavní obsah

Šéfdirigentem České filharmonie bude Semjon Byčkov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým šéfdirigentem České filharmonie (ČF) bude americký dirigent ruského původu Semjon Byčkov, tvrdí ČTK. Vedení filharmonie plánuje nového šéfdirigenta představit až na pondělní tiskové konferenci. V pondělí také bude s novým šéfdirigentem podepsána smlouva.

Foto: ČTK

Semjon Byčkov

Článek

Čtyřiašedesátiletý Byčkov je od minulé sezony jedním z hostujících dirigentů ČF. Stal se také uměleckým ředitelem Čajkovského projektu, který zahrnuje nahrávání všech symfonií ruského skladatele pro firmu Decca.

O postu šéfdirigenta je rozhodnuto již několik měsíců. V srpnu se ministr kultury Daniel Herman spolu s ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem s Byčkovem setkali v Londýně, jak uvádí web ministerstva. Diskutovali tehdy spolu o budoucnosti České filharmonie a jeho další spolupráci. Jméno Byčkova také patřilo k nejčastěji zmiňovaným, když se o Bělohlávkově nástupci v médiích spekulovalo.

Jiří Bělohlávek byl šéfdirigentem ČF počátkem 90. let a poté od roku 2012. Zemřel letos 31. května ve věku 71 let. Mareček o měsíc později uvedl, že ČF stojí před otázkou, zda bude pokračovat s mladším českým šéfdirigentem jako s investicí, která se v budoucnu bude zhodnocovat, nebo si za šéfa zvolí staršího zkušeného dirigenta ze zahraničí. V orchestru působili od roku 1989 celkem tři zahraniční šéfdirigenti.

Z Leningradu do USA

„Byčkov je vynikající hudebník a velmi náročný dirigent. Jeho přínos pro orchestr je nesporný, protože je velmi náročný a současně inspirativní, takže jsem rád, že se ujal Čajkovského projektu,” řekl loni při příchodu Byčkova do ČF tehdejší šéfdirigent Bělohlávek.

Byčkov se narodil v Petrohradě, respektive tehdejším Leningradě v roce 1952. První dirigentské zkušenosti měl Byčkov již za studií ve svých 19 letech. V roce 1975 ve věku 22 let emigroval do Spojených států, kde v roce 1983 získal americké občanství.

Během své dosavadní kariéry dirigoval téměř všechny významné orchestry světa, jako jsou například Berlínská a Vídeňská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr nebo Newyorská filharmonie. Pravidelně vystupuje na festivalu BBC Proms. Zároveň sklízí úspěchy v operním žánru, kde řídil například Královskou operu Covent Garden v Londýně, newyorskou Metropolitní operu, Vídeňskou státní operu nebo Salcburský festival.

Reklama

Výběr článků

Načítám