Hlavní obsah

Šéf ČT byl zvolen do výboru Evropské vysílací unie

Právo, jp

Generální ředitel České televize Petr Dvořák byl v pátek v Ženevě zvolen do výkonného výboru Evropské vysílací unie (EBU). Stane se jednou z jedenácti evropských osobností, jejichž úkolem je hájit nezávislost veřejnoprávních médií. Ve vedení EBU získala Česká republika svého zástupce po šestnácti letech. Bývalý ředitel ČT Ivo Mathé zasedal ve vedení EBU v letech 1995 až 1998.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Článek

„Evropské veřejnoprávní televize dnes vyslaly signál, že vnímají Českou televizi nejen jako rovnoprávného partnera, ale také jako instituci, která se rozvíjí správným směrem a dokáže v tomto smyslu inspirovat ostatní. Byli jsme dokonce první televizí, ve které EBU provedla kompletní analýzu toho, jak naplňujeme hodnoty veřejnoprávních médií, a to ve všech parametrech naší činnosti od způsobu vývoje pořadů po zpravodajství. Výsledek dnešní volby je tím nejlepším důkazem toho, že Česká televize je v oblasti veřejné služby i v rámci Evropy na vysoké úrovni a že má respekt v zahraničí. A to mě těší především,“ sdělil v pátek Dvořák ke svému zvolení.

Výkonný výbor Evropské vysílací unie má jedenáct členů, které na dva roky volí Valné shromáždění EBU, ve kterém jsou zastoupeny všechny členské země Unie. Jeho primárním úkolem je posilovat a hájit roli veřejnoprávních médií v Evropě jakožto základu demokratické společnosti.

Vedle Petra Dvořáka, který se stal jediným novým členem výboru, do něj byli znovuzvoleni například generální ředitelé rakouské televize ORF, francouzské TF1, německé BR/ARD, generální ředitelka švédské SR či jeden z hlavních ředitelů BBC. Prezidentem výkonného výboru se již v létě stal Jean-Paul Philippot, RTBF (Belgie), a viceprezidentkou Anna-Maria Tarantola, RAI (Itálie).

Reklama

Výběr článků

Načítám