Hlavní obsah

Sébastien Lefebvre z kapely Simple Plan: Kapela byl plán, jak nemuset pracovat

Právo, Šárka Hellerová

Kanadská poppunková kapela Simple Plan přijede 5. března do Prahy představit své právě vycházející páté album Taking One for the Team. Před koncertem, který se bude konat v Malé sportovní hale na Výstavišti, poskytl Právu rozhovor kytarista Sébastien Lefebvre.

Foto: Warner Music

Simple Plan nikdy nezměnili sestavu. Sébastien Lefebvre je druhý zprava.

Článek

Poslední rozhovor pro Právo vznikl před pěti lety, kdy jste vydali desku Get Your Heart On!. Nyní vychází vaše páté album Taking One for the Team. Co se u vás v mezičase změnilo?

Náš přístup k nahrávání zůstal víceméně stejný. Zabere nám to pokaždé dost času, protože si necháváme dlouhou dobu na psaní písniček. Nenahráváme desku, jakmile napíšeme prvních dvanáct písniček, ale chceme si být jistí, že máme ty nejlepší. Jsme typ kapely, která potřebuje věřit, že album, které vydává, je nejlepší, jaké kdy udělala. Zároveň doufám, že jsme se trochu posunuli. A je tu ještě jedna zásadní změna – všichni teď máme děti.

K tomu vám gratuluji. Na co, kromě dětí, jste letos obzvlášť pyšní?

Obecně na to, že už máme pět alb. Mnoho kapel to tak daleko nedotáhne. Máme páté album, máme společnou vizi a jedeme v tom přes patnáct let. A jsme pořád ve stejné sestavě, což důvod k hrdosti je. Jsem rád, že v tomto ohledu se u nás nic nemění.

Jaká je ta společná vize?

Že je kapela důležitá. Milujeme být na pódiu a tvořit hudbu. Naši fanoušci chtějí chodit na koncerty a vidět nás společně, což je pro nás velmi důležité. Jde o mix toho, co nám kapela umožňuje dělat a co pro nás znamenají fanoušci.

Jeden z příběhů za názvem vaší kapely je, že hraní byl jednoduchý plán (simple plan, pozn. aut.) pro to, vyhnout se opravdové práci. Když se na to podíváte s odstupem času, bylo to jednoduché?

Tenhle příběh jsme si přivlastnili, nejdříve jsme měli název a příběh vznikl potom. Jméno jsme si vybrali po zhlédnutí filmu Simple Plan natočeného podle knihy Scotta Smithe. Došlo nám, že kapela je opravdu náš plán, jak nemuset hledat práci. Je k diskusi, co je opravdová práce, ale uvědomuji si, že to máme jinak než lidé, kteří každý den dojíždějí do kanceláře. Svým způsobem to snadné je. Ale ne tak, jak si většina lidí představuje.

Myslím, že když máte pro něco vášeň, nikdy to nebude jednoduché. Vždycky budete všechno chtít dotáhnout do té podoby, kterou si představujete. Proto musíte myslet na spoustu věcí. Nicméně základní myšlenka hraní v kapele je vskutku jednoduchá. Parta přátel společně muzicíruje.

Písničku I Don’t Wanna Go To Bed jste nahráli s raperem Nellym. Jako obvykle jste si na desku přizvali více hostů. Můžete je představit?

Je tam balada I Dream About You nahraná s úžasnou zpěvačkou Juliet Simmsovou. Máme radost i z toho, že s námi nahrával Jordan Pundik z kapely New Found Glory. Je to náš kamarád a má skvělý part v písničce Farewell. Posledním hostem je duo Rock City. S jinými hudebníky spolupracujeme rádi. Je zábava si přizvat pár přátel a něco vytvořit. Vnese to do písní nové chutě.

K písni I Don’t Wanna Go To Bed vznikl videoklip ve stylu seriálu Pobřežní hlídka. Jaké bylo natáčení?

Byla to zábava. Nevím, jestli jste si toho všimla, ale my se hodně často a dobře bavíme. V té písni jsme nechtěli znít vážně.

Chtěli jsme ukázat, že i když pro nás není typická, jsme to pořád my. Pobřežní hlídka je vtipná. Je bezvadné být na pláži s krásnými holkami, točit videoklip a nazývat to zaměstnáním.

Jste vy sami fanoušci Pobřežní hlídky?

Pro dnešní mladé lidi je asi těžké si představit, že existovala doba před internetem. Když jsem byl dítě, bylo sledování Pobřežní hlídky jedinou možností vidět krásky v bikinách. Ten seriál se proto stal populární. Nevím, jestli to kdy mělo nějaký příběh, ale ti lidé v červených plavkách vypadali dost dobře.

Malou roli dostal v klipu i představitel Mitche Buchannona David Hasselhoff. Souhlasil hned, že se ve videu objeví?

V podstatě ano. Zavolali jsme jeho manažerovi, který říkal, že nás zná a že jsme dobří. Promluvil s Davidem a za chvíli volal, že to je v pohodě, že pro nás rád zahraje. V tom videoklipu je jeho vlastní dům. Bydlí v podstatě ve svém muzeu, na zdi má plakáty Pobřežní hlídky, Knight Ridera a všeho, v čem se kdy objevil. Zdá se, že se miluje, což se od něj tak nějak očekává. Nicméně je skvělé ho mít ve svém klipu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám