Hlavní obsah

Schmitzer a Mrkvička nabijí pistole a vyrazí na cestu pomsty ve staré avii

Novinky, Stanislav Dvořák

Trailer láká na film Staříci, netradiční český revenge thriller s prvky drsného humoru o politických vězních, kteří se nedočkali spravedlnosti od státu, tak ji museli vzít do vlastních rukou.

trailer k filmu StaříciVideo: Cinemart

 
Článek

Dva staříci hledají komunistického prokurátora z 50. let. Až z Ameriky přijíždí emigrant Vlasta (Jiří Schmitzer), který je v kontaktu s kamarádem Tondou (Ladislav Mrkvička). Chce ho přemluvit, aby společně zabili prokurátora Mráze, kterého porevoluční soudy nedokázaly, nebo možná nechtěly, za zločiny z 50. let potrestat. V rozhrkané avii se staří a nemocní hrdinové vydávají sehnat pistoli a poté už míří za prokurátorem.

Film byl inspirován osudem jednaosmdesátiletého emigranta a politického vězně Pravomila Raichla, který chtěl na veřejnosti demonstrativně zastřelit Karla Vaše, zločinného komunistického prokurátora z 50. let. Na rozdíl od filmu se ale akce neuskutečnila, protože Raichla zradilo zdraví a zemřel dřív, než se mu podařilo plán realizovat.

Foto: KVIFF

Jiří Schmitzer ztvárnil ve filmu Staříci bývalého politického vězně, který se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou.

Tvůrci filmu Martin Dušek a Ondřej Provazník svůj přístup k filmu popisují slovy: „Nepřítelem našich hrdinů není ani tak nenáviděný prokurátor, ale spíš realita, která stojí mezi jejich úmyslem ho zabít a faktem, jak to v jejich věku a situaci udělat. Gesto odplaty, volání po spravedlnosti, které společnost nevyslyšela, vezmou na svá bedra v podivuhodné závěrečné jízdě svého života dva starci, jimž takovou úlohu nemůže nikdo rozumný přát. Namísto akčních hrdinů tu máme staříky, kteří jsou mnohonásobně limitovaní – svým věkem i zdravotním stavem.”

Staříci vstoupí do českých kin 17. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám