Hlavní obsah

Sbírka vůní vyhrála Festival krátkých filmů

Praha

Hlavní cenu 10. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaného organizátory Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, získal moldavsko-rumunský čtrnáctiminutový snímek Sbírka vůní o chlapci, který nemá peníze na léky pro svou matku, a přesto je chce za každou cenu sehnat.

Foto: Prague Shorts

Záběr z vítězného filmu Sbírka vůní

Článek

Festival se konal od 15. do 18. ledna v pražském kině Světozor a uvedl v devíti sekcích přes osmdesát krátkých filmů z dvaatřiceti zemí světa.

Do mezinárodní soutěže bylo vybráno šestnáct filmů ze čtrnácti zemí. Tříčlenná mezinárodní porota, v níž zasedli bulharská producentka Vanya Rainová, finský animátor Pekka Veikkolainen a český scenárista Jan Stehlík, se na hlavní ceně snadno a jednohlasně shodla.

„Film Sbírka vůní v nás zanechal velký dojem svou bezchybnou dramaturgií a provedením. Vzbuzuje empatii a zanechává hluboký emocionální dojem, aniž by se uchyloval ke zveličování těžkých životních situací, které zobrazuje,“ zdůvodnila porota svůj verdikt.

Zvláštní uznání udělila filmům Kanec kastrát a Kámoš. Netypické lovestory Kanec kastrát lotyšských režisérů a bratrů Raitise a Laurise Ābeleových podle poroty „překvapil svou ambicí a filmařskou odvahou“. Podle ní vizuální a emocionální dopad filmu vysoce převážil jakékoli nedokonalosti.

Druhé zvláštní uznání porota udělila islandskému filmu Kámoš, který si ji získal „svou něžností, emocionální inteligencí a vizuální přitažlivostí.“

„Ocenili jsme vynikající výkony herců, kteří se s opravdovostí zhostili tohoto nebývalého milostného trojúhelníku a vdechli mu život,“ uvedli porotci.

Snímek vypráví o dvou sedmdesátiletých starých mládencích, kteří spolu pracují a přátelí se, a jejichž každodenní rutinu připomínající manželství naruší krásná vrstevnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám