Hlavní obsah

Šaman rokenrolu Little Richard vydává desku, patrně poslední

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký zpěvák Little Richard, který vystupuje od roku 1947 a první LP album natočil roku 1957, patří k největším ikonám rokenrolu. V 84 letech vydává k šedesátému výročí svého debutu LP Here’s Little Richard znova - v luxusní verzi s různými nevydanými nahrávkami a demy.

Foto: Specialty

První LP deska Little Richarda vyšla na labelu Specialty.

Článek

Little Richard, vlastním jménem Richard Wayne Penniman, dal světu hity jako Tutti Frutti, Lucille, Long Tall Sally, Miss Ann nebo Jenny, Jenny. Generace muzikantů ho poslouchaly a snažily se ho napodobit, Richard měl podle kritiků a historiků obrovský vliv na vývoj rocku, soulu, funku a hip hopu.

Little Richard je členem Rokenrolové síně slávy od jejích počátků v roce 1986. Dostal řadu dalších cen a americká kongresová knihovna, která ochraňuje kulturní dědictví pro další generace, zařadila do své elitní sbírky i jeho nahrávku Tutti Frutti. Celá deska Here’s Little Richard je pak podle magazínu RollingStone padesátým nejlepším LP všech dob.

Jeho písně jsou přímočaré, divošské a nadupané energií. Mají strhující rytmy a riffy, ale nejdůležitější je jeho nenapodobitelný zpěv. Vychází z blues, a hlavně z kostelní školy gospelu, kde se zpěváci často dostávají téměř do tranzu – přípustné jsou i neartikulované výkřiky, pláč, naříkání. To vše na deskách Little Richarda můžete slyšet a je v tom cosi šamanského.

Drzý kluk, který vylezl na pódium 

Svou kariéru zahájil Richard tak, že jako 14letý zazpíval slavné gospelové hvězdě, která si říkala Sister Rosetta Tharpe. Zpěvačka se nadchla a řekla mu, že bude jejím předskokanem. Pořadatel koncertu to zakázal, ale Richardovi to bylo jedno, vylezl na pódium a prostě začal zpívat. Publikum tleskalo, Sister Rosetta Tharpe mu zaplatila a stal se profesionálním zpěvákem.

Osm z dvaadvaceti tracků na albu Here’s Little Richard (60th Anniversary Deluxe Edition) je dosud neznámých. Jde třeba o alternativní verzi písně Can’t Believe You Wanna Leave, která je mimořádně syrová a v době vzniku ji na desku nezařadili. Zpěvák se v ní tak rozpálil, že mikrofon jeho křik sotva zvládá.

Reklama

Výběr článků

Načítám