Hlavní obsah

Salman Rushdie se obává o lidská práva v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Salman Rushdie se v pondělí stal nový předsedou Amerického centra Mezinárodního PEN klubu. Šestapadesátiletý autor, který nyní žije v New Yorku, vystřídal ve funkci Joea Conarroea.

Foto: Anna Kováčová

Habartovské toulky

Článek

PEN klub podporoval Rushdieho v době, kdy se musel skrývat poté, co nad ním vynesl fatvu co začátkem roku 1989 tehdejší íránský duchovní vůdce ajatolláh Chomejní. K smrti ho odsoudil kvůli tomu, že Satanské verše údajně urážely proroka Mohameda.

Tato doba je nyní "starou historií", řekl v pondělí Rushdie, který se chce během svého dvouletého funkčního období zaměřit na porušování svobod nejen ve světě, ale i v USA. "Jako organizace spisovatelů se hodně věnujeme poukazováním na porušování práv v celém světě. Myslím, že nyní je vhodné, abychom se podívali na to, co se děje v této zemi," řekl spisovatel, který se proslavil i romány jako Děti půlnoci a Hanba.

Strach o svobodu projevu

Rushdie se obává o svobodu projevu, zejména po teroristických útocích z 11. září 2001. Poukázal také na problémy, jež zažívají muslimové a lidé z muslimských zemích. Připomněl případ americké divadelní inscenace Dětí půlnoci, kterou komplikovalo odmítání amerických úřadů poskytnout vízum herci Antonymu Zakimu. "Narodil se v Pákistánu, ale stal se britským občanem. A není ani muslim," řekl Rushdie. "Ale kvůli místu jeho narození bylo zapotřebí úsilí mnoha lidí, aby se dostal do země."

Rushdie se problémy americké společnosti po teroristických útoích z 11. září 2001 věnoval i v posledním románu Zběsilost. Zaměřuje se na konzum a touhu po úspěchu a využívá přitom autentických reálií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám