Hlavní obsah

Salcburskému festivalu vévodí opery

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník Letního salcburského festivalu má za sebou druhou operní premiéru. Po nepříliš dobře přijatém Mozartově Donu Giovannim byl s velkým ohlasem uveden Růžový kavalír Richarda Strausse.

Foto: Profimedia.cz

Krassimira Stojanova a Günther Groissböck v Rusalce Antonína Dvořáka v lednu 2014 ve Vídni

Článek

Festival se od svého zahájení 18. července konečně dočkal v roce 150. výročí Straussova narození kvalitní verze jeho snad nejznámější opery. Po premiéře v Grosses Festspielhausu rakouský tisk nešetřil superlativy. Byla chválena režie Harryho Kupfera, která je spíše tradiční, bez snahy experimentovat, a také výkon vídeňských filharmoniků. Obdiv si získala především Bulharka Krassimira Stojanova v roli Maršálky, chválen byl i Rakušan Günther Groissböck jako Ochs.

Festival do 31. srpna uvede mimo jiné Verdiho operu Trubadúr s Annou Netrebko a Plácidem Domingem, Rossiniho Popelku s Cecilií Bartoli a koncertně Donizettiho Favoritku s Elinou Garančou a Wagnerova Tristana a Isoldu pod taktovkou Daniela Barenboima. Naši umělci byli zastoupeni zatím pouze sopranistkou Martinou Jankovou při jednom z koncertů Mozartova Matiné s dirigentem Adámem Fischerem.

Reklama

Výběr článků

Načítám