Hlavní obsah

Sajns dokazuje, že i v kosmu je český bordel

Právo, Jiří P. Kříž

Sajns fikšn – tak trochu vědecký pohled na nepříliš vzdálenou budoucnost nejenom v české kotlině očima a perem Mariana Pally – se hraje už ve druhém divadle. Uherské Hradiště předalo štafetový kolík Národnímu divadlu moravskoslezskému, kde ho do Divadla Jiřího Myrona na cílovou pásku donesla režisérka Věra Herajtová.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Renáta Klemensová (Bioložka), Tomáš Jirman (Kapitán) a Jan Fišar (Umělec)

Článek

Zatímco ve Slováckém divadle autoři zapojili do hry fantazii, v Ostravě se jí tak trochu vzdálili přestěhováním do hájemství absurdně realistickému dramatu. Prostořece se mi chce naznačit, že nejvtipnější je podtitul: Ulítle švíhlá komedie.

Království za kozu

Situace: Češi na hodně nepovedené kosmické výpravě. Do kabiny se vloudí nejenom moucha, a neví se, jestli z výzkumných důvodů, nebo aby možná upatlanými nožičkami ohrozila let. Užívá si s posádkou i koza. A zase: Neví se, jestli ke zkvalitnění menu nebo k uspokojení potřeb mužských členů posádky.

Také kulisy jsou realisticky absurdní. Nebo že by absurdně realistické? V raketě nechybí nezbytná česká pípa, ve špičce visí portrét prezidenta. Proboha, ještě pořád toho samého, takže je jasné, že se přece jen vydáme do putinovské černé díry.

Postupně se z letové hibernace probouzejí členové posádky. Kapitán (Tomáš Jirman) bdí a cítí dlouhou sexuální absenci. První, kdo se nachomýtne, je Bioložka (Renáta Klemensová). Svérázným úkolem uplést provázek širší než delší přispěje na dobré jitro k pohodě týmu blíže nespecifikovaný Umělec (Jan Fišar).

Modelka (Lada Bělašková) - jak jinak - dbá o zevnějšek a zhrozila se, když na nějaké operaci uviděla neupravenost vnitřních orgánů svého muže. Její vlastní ji nezajímají, důležitá je maska. Babička (Alexandra Gasnárková) je roztomilá.

Další člen posádky Karel (František Večeřa) je praktikující Čech. Prodává a kupuje, co se dá. Se ztrátou a většinou na dluh daňových poplatníků… Co by to bylo za vesmír, aby se neobjevil Ufon (Jiří Sedláček), Policajt (Petr Houska) a ve skafandrech prezidenti Ameriky, Ruska a Číny (František Strnad, Dalibor Dufek a Robert Finta).

Země už patří ufonům

Sajns fikšn je znamenitý text spisovatele a výtvarníka pozdně středního věku (*1953). Hodí se pro studiové prostory – v Hradišti ho hráli na Malé scéně. Přenést ho na jeviště největšího ostravského divadla ukázalo se být sebevražedné. Text hodně utrpěl režisérskou úpravou. Možná proto otiskli v programu hru původní i zkrácenou. Karel Ufonovi nakonec prodal celou zeměkouli. Za rifle. Přichází druhé velké stěhování národů. Do vesmíru. Svět je zkrátka jeden velký bordel.

Národní divadlo moravskoslezské Ostrava - Marian Palla: Sajns fikšn. Ulítle švihlá komedie. Režie a úprava Věra Herajtová, dramaturgie Marek Pivovar, scéna David Bazika, kostýmy Marta Roszkopfová, hudba Milan Nytra. Premiéra 22. listopadu, psáno z reprízy 28. listopadu 2012 na Ostravaru v Divadle Jiřího Myrona.

Celkové hodnocení: 50%

Reklama

Výběr článků

Načítám