Hlavní obsah

Saharská hudba zazní v Akropoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražském Paláci Akropolis vystoupí v pondělí večer skupina Tinariwen z Mali, se kterou na spolupracoval i bývalý zpěvák Led Zeppelin Robert Plant: "Když jsem je uslyšel poprvé, našel jsem hudbu, kterou jsem hledal celý život."

Foto: Vratislav Konečný

Kralupský Švejk se stájovým pinčem čeká na drogistu Vaňka

Článek

V současné době patří Tinariwen k nejúspěšnějším skupinám severní Afriky. Letos vystoupili na festivalu v Glastonbury a účastnili se akcí putujícího festivalu world music WOMAD.

Plantův kytarista Justin Adams byl zaskočen tím, jak mu je hudba Tinariwen blízká: "Když jsem byl na Sahaře, zdálo se mi, že jsem v centru vesmíru. Ti muzikanti znali - stejně jako já - blues, Boba Marleyho a Ali Farku Toureho."

Učitelem Tinariwen byl o generaci starší Aziz, který výrazně ovlivnil také "malijského bluesmana" Ali Farku Toureho.

Tinariwen tvoří příslušníci kočovného saharského kmene Tuaregů, jejichž území bylo pod druhé světové válce rozděleno mezi několik nově vzniklých států. Vzpoura Tuaregů roku 1963 byla krutě potlačena. Pro své cíle se pak kočovníků snažil využít libyjský vůdce Kaddáfí, ale Tuaregové to odmítli. V roce 1992  uzavřeli mír s malijskou vládou a Tinariwen, jejichž nahrávky byly v saharských zemích zakázány jako podvratné, mohli vyrazit do světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám