Hlavní obsah

Rusko nevydýchalo gaye v pohádce Kráska a zvíře. V kinech bude do 16 let nepřístupná

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské ministerstvo kultury částečně splnilo žádost poslance vládnoucí strany Jednotné Rusko Vitalije Milonova. Nesouhlasí sice s úplným zákazem americké pohádky, kde se vyskytuje jedna homosexuální postava, ale neumožní vstup do kina dětem. Snímek Kráska a zvíře bude přístupný od šestnácti let.

Foto: Falcon

Josh Gad (vlevo) a Luke Evans ve filmu Kráska a zvíře

Článek

„Vydáme licenci pro šíření filmu bez jakýchkoliv potíží. Nejnižší věk je šestnáct let. To samozřejmě zamezí tomu, aby ho vidělo dětské publikum a rodiny, jimž není určen,“  řekl serveru kinopoisk.ru šéf odboru filmu ruského ministerstva kultury Vjačeslav Telnov.

V Rusku platí zákon, který zakazuje „propagaci homosexuality“, a ve filmu režiséra Billa Condona se vyskytuje gay postava LeFou (Josh Gad), která je zamilovaná do Gastona (Luke Evans).

„Je to někdo, kdo právě zjišťuje, že má tyto pocity. A Josh z toho udělal něco velmi jemného a nádherného... A na konci to má svůj přínos, který nechci prozradit. Ale je to pěkný, výlučně gay moment v disneyovském filmu,“ popsal režisér.

A právě s tím je v Rusku problém. Poslanec Vitalij Milonov si přál úplný zákaz filmu. Tvrdil, že film „beze studu propaguje hřích“. Tentokrát ale neuspěl. Film bude bojkotovat také známý ruský herec Pavel Děrevjanko. „Nevezmu na něj svoje děti,“ řekl televizi Russia 24. 

Ruské úřady jsou známé mimořádně tvrdým postupem proti všemu, co se týká homosexuality. Moskevský nejvyšší soud třeba v roce 2012 zakázal pochody zvané gay pride na 100 let. Petrohrad zase vyhlásil zákaz šíření ”homosexuální propagandy”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám