Hlavní obsah

Rubense získala ruská mafie za 800 dolarů

Novinky, Luke Harding, The Guardian

Německo požádalo Moskvu o navrácení nesmírně cenného Rubensova obrazu, který se ztratil na konci druhé světové války pravděpodobně z vily nacistického ministra propagandy Goebbelse. Po šedesáti letech se objevil v rukou ruské mafie.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Německý kancléř Gerhard Schröder při schůzce s prezidentem Vladimírem Putinem usiloval o navrácení díla nazvaného Tarkvinius a Lukrécie, který namaloval Peter Paul Rubens mezi roky 1609 -1612. Obraz je všeobecně uznáván jako jedno z nejlepších děl raného období tohoto flámského mistra.

Obrovské plátno zachycující mytologický výjev se ztratilo ze zámku na okraji Berlína v roce 1945, kdy Rudá armáda zahájila útok na německé hlavní město.

Před několika měsíci dostal německý expert Gerd Bartoschek od údajného konsorcia ruských podnikatelů e-mail obsahující fotografií obrazu a nabídku, že je na prodej. Obraz jevil známky silného poškození, bylo patrné, že byl srolovaný, ale o jeho pravosti se nezdálo být pochyb. Podle některých odhadů může mít cenu více než 50 miliónů liber (přes 2 miliardy korun )

Bartoschek, ředitel galerie v Postupimi, kde obraz visel až do roku 1942, okamžitě uvědomil německou policii a současně nabídl, že pošle do Moskvy tým, který ověří, zda jde o originál.

V červnu dostal odpověď od ruské skupiny a nedlouho poté odjeli do Moskvy dva experti - kunsthistorici.

V Moskvě je neznámí lidé po několika telefonických hovorech odvezli do soukromého domu ve východní části města. Tam je uvedli do místnosti s pancéřovými dveřmi, odhrnuli bílou roušku a objevil se obraz o velikosti 187 x 214 centimetrů. Když byl porovnán s poslední známou černobílou fotografií, nebylo pochyb, že jde skutečně o ztracené dílo. Současně bylo zjevné, že silně poškozený obraz bude nutné restaurovat.

Na rozdíl od jiných Rubensových děl je historie obrazu přesně zdokumentovaná. Malbu koupil pro svou sbírku v roce 1765 Bedřich Veliký a od té doby byla až do konce druhé světové války v Německu.

Poslanci Dumy jsou proti navrácení

V Rusku je mnoho uměleckých děl, která se stala válečnou kořistí, stejně jako v Německu jsou díla odvezená wehrmachtem z Ruska. Rusové svoji kořist považovali za dobrou příležitost pro vyjednávání. Podobných už byla řada, ale konkrétní výsledky jsou dosud malé. Mimo jiné i proto, že řada poslanců ruského parlamentu je zásadně proti.

Nynější majitelé obrazu sdělili německým expertům, že obraz byl odvezen v posledních měsících války ze zámku v Rheinsbergu na předměstí Berlína do blízkého Goebbelsova venkovského sídla. 25. dubna 1945 obsadila dům ve vesnici Bogensee 61. sovětská armáda. Ruský důstojník, který obraz našel, ho propašoval do Moskvy. Po několika desítkách let jeho rodina dílo prodala za 800 dolarů skupině ruských podnikatelů.

Podle německého časopisu Der Spiegel ruské úřady slíbily, že obraz zabaví, je však podezření, že nynější držitelé obrazu mohou mít kontakty na moskevskou policii a členy někdejší KGB.

Reklama

Výběr článků

Načítám