Hlavní obsah

Rowlingová se prodává méně. Může to souviset s výroky o transsexuálech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco americký knižní trh v červnu prudce rostl, nápadně horší výsledky mají knihy britské autorky J. K. Rowlingové. Média to dávají do souvislosti s vyjádřeními, která byla následně označena za transfobní.

Foto: Reuters

J. K. Rowlingová píše ve svém románu o zkaženém městě.

Článek

Zatímco prodej tištěné beletrie v obchodech obecně v červnu stoupl o 31,4 %, u Rowlingové byl zaznamenán nárůst jen 10,9 %. Statistika však nezaznamenává e-knihy nebo přímý prodej vydavatele. Loni v létě se nic takového nedělo. V červnu 2019 zaznamenaly tituly J. K. Rowlingové nárůst 35,2 % a ostatní beletrie jen 33,3 %.

„Když se podíváme na prodeje ve srovnání se zbytkem trhu, zvláště v poměru k roku 2019, kdy byly ve shodě se zbytkem trhu, myslím, že jde dolů,“ konstatovala analytička Kristen McLeanová.

Dodala, že v březnu šla literatura pro mládež i Rowlingová nahoru, protože v době pandemie rodiče více kupovali knížky, aby děti nějak zabavili. V červnu ale nastal zvrat a nelze nevidět, že to časově souvisí s kampaní proti Rowlingové.

Vyjdou čtyři knihy o Harrym Potterovi

Kultura

Její výroky ovšem neměly s nenávistí nic společného. Pokusila se udělat vtip o politicky korektním jazyce, konkrétně o spojení „lidé, kteří menstruují“.

„Lidé, kteří menstruují. Jsem si jistá, že bývalo takové slovo pro tyhle lidi: Pomozte mi. Wumben? Wimpund? Woomud?“

Oponenti jí začali vyčítat, že „nebinární“ lidé a „translidé“ přece taky menstruují. Spisovatelka ale reagovala vysvětlením, že pohlaví reálně existuje a nejde je jen tak vymazat:

„Jestliže pohlaví není skutečné, prožívaná realita žen je celosvětově vymazána. Znám translidi a miluju je, ale vymazání myšlenky pohlaví odstraňuje schopnost mnohých lidí smysluplně mluvit o svých životech. Říkat pravdu není nenávistné,“ oponovala spisovatelka.

„Uznávám právo každé transosoby žít si tak, jak je to pro ni autentické a pohodlné. Pochodovala bych s vámi, kdyby vás někdo diskriminoval na základě toho, že jste trans. Ale současně platí, že můj život byl určen tím, že jsem žena. Nemyslím si, že je nenávistné to říkat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám