Hlavní obsah

Rowlingová chce vydat dvě Potterovky znovu a "dopilovat" je

Britská spisovatelka J. K. Rowlingová by se mohla vrátit ke dvěma knihám o Harrym Potterovi a vydat je znovu v nové redakční úpravě, protože při jejich psaní neměla dost času je pořádně "dopilovat". Vyplývá to z rozhovoru Rowlingové s BBC, který britská stanice vysílala před čtvrtečním vydáním první autorčiny knihy pro dospělé čtenáře The Casual Vacancy (Prázdné místo).

Foto: Profimedia.cz

J. K. Rowlingová

Článek

Rowlingová, které knihy o Harrym Potterovi přinesly uznání a bohatství, řekla, že psaní The Casual Vacancy věnovala tolik času, kolik bylo potřeba. "Jsem na tuto knihu hrdá... Nemusela jsem vydat něco, s čím bych nebyla spokojená a nemusela jsem si říkat ´Bože, potřebovala bych ještě rok, abych to přepracovala," řekla s tím, že v takové situaci v minulosti byla.

"U dvou Potterů jsem rozhodně věděla, že by potřebovali ještě rok," uvedla. "Musela jsem psát v poklusu a byly chvíle, kdy to bylo opravdu těžké. A když je čtu, tak si říkám ´Bože, možná se k nim vrátím a udělám režisérský střih´," uvedla v souvislosti s filmovou praxí, kdy někteří režiséři vydávají konečnou verzi svých filmů podle svých představ bez zásahu producentů.

Rowlingová neuvedla konkrétně, které knihy o Potterovi má na mysli. "Jedna je z počátků a jedna ke konci, kdy jsem měla rozhodně ten pocit, že bych potřebovala ještě rok," uvedla.

"Ale víte, co? Jsem hrdá na to, že jsem psala za tehdejších podmínek. Nikdo si nedokáže představit, jak to bylo někdy obtížné," dodala.

Americký týdeník The New Yorker v článku o Rowlingové a o The Casual Vacancy připomněl interview před několika lety, ve kterém Rowlingová litovala toho, že pořádně nedokončila pátou knihu série, Harryho Pottera a Fénixův řád. "Neudělala jsem konečnou redakci, kterou normálně dělám, než předám rukopis nakladatelství. A je to rozhodně poznat," citoval The New Yorker Rowlingovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám