Hlavní obsah

Román Stále na útěku vypráví příběh o cestě z Alžíru do Paříže

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vše začíná v Saint-Germain v Alžíru. Meriem Lahcene (1949), hrdinka příběhu a zároveň jeho literární autorka, se narodila právě tam. Nějakou dobu prožila v Iráku, odkud po roce 1991 po bombardování uprchla do Íránu a potom do Francie.

Článek

Její matka otěhotněla s bělochem, nikomu však nic neřekla a provdala se za Alžířana. Rodinná rada rozhodla, že žena i dítě musí zemřít, ale manžel se rozhodl jinak. Začíná dobrodružství, které nemá jednoduchý a šťastný konec.

Dospívající Meriem zažívá na každém kroku ponižování a ústrky. Jako by ji osud připravoval na další trápení. Po narození nevlastního bratra ji macecha bije a nutí krást na trhu. Marně se dívka snaží zavděčit otci, kterého stále miluje. Je to však „pravý“ otec?

Příběh je z řady podobných osudů žen z muslimského světa, o nichž rozhoduje někdo jiný. Meriem se však vzbouří a chce o sobě alespoň spolurozhodovat. Ochranu jí poskytne katolický domov pro sirotky, kde vládne tuhá kázeň a přísné tresty.

Meriem Lahcene: Stále na útěku

Euromedia Group k.s. – Ikar, přeložila Dana Melanová, 216 stran, 229 Kč

Naděje se ukáže s francouzskými manželi, kteří si dívku oblíbí a nabídnou jí životní perspektivu. „Stará“ rodina ji však znovu najde a ona pokračuje v útěku. Je to stálý boj o naději vyprávěný barvitým jazykem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám