Hlavní obsah

Roman Polanski uvedl slavnostně v Praze Olivera Twista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Režisérská legenda Roman Polanski uvedl v sobotu večer v Praze ve světové premiéře svůj nejnovější snímek Oliver Twist. Držitel Oscara jej natáčel loni v České republice. Premiéře v pražském Slovanském domě předcházel tzv. červený koberec, po němž se prošli představitelé hlavních rolí i domácí celebrity. Avizovaný příjezd herce Bena Kingsleyho se nekonal.

Článek

Film na motivy románu Charlese Dickense přijel do Prahy představit Polanski společně s představitelem hlavní role Olivera Twista Barney Clarkem a herci Harry Edenem, Leanne Roweovou a Jamie Foremanem. Přijeli také výtvarník Allan Starski, oceněný Oscarem za Schindlerův seznam, a návrhářka kostýmů Anna Sheppardová nominovaná na Oscara za témže film.

Kingsley na premiéru nepřijel

Po půl sedmé večer se začali ke Slovanskému domu v Praze sjíždět první hosté. Většinu příchozích tvořili sponzoři a spolupracovníci z britsko-francouzsko-české koprodukce. S čestnou pozvánkou po červeném koberci prošli i významné osobnosti české filmové branže - režiséři Petr Zelenka a Juraj Jakubisko, kameraman Miroslav Ondříček či prezident MFF KV Jiří Bartoška. Herečka Eva Holubová vzala na film svého syna a první, po čem se pídila, byla délka filmu.

V sedm hodin se dav fanoušků značně rozrostl a napětí mírně vzrostlo. Čekalo se na hlavní zahraniční hvězdy. Jako předvoj přijel představitel despoty Billa Sykese Jamie Foreman s partnerkou, následovali mladíčci Barney Clark alias Oliver a Harry Eden coby zlodějíček Lišák.

Na jedenáctiletém Barneym nebyla znát stopa nervozity a s přirozeným nadšením pózoval fotografům a kamerám. Symbolicky vypustil do vzduchu obrovský svazek balónků na znamení toho, že i Polanski právě vypouští do světa své nejnovější filmové dítě. Nakonec dorazila i představitelka Nancy Leanne Roweová.

Promítalo se ve dvou sálech a sám Polanski film divákům uvedl slovem.

Olivera Twista jsem točil i kvůli svým dětem

"Po Pianistovi jsem chtěl natočit film, který budu moci ukázat svým dětem," uvedl na sobotní tiskové konferenci Polanski důvod, proč si vybral tuto látku a dodal, " moje děti se mnou tráví hodně času na natáčeních a mně bylo líto, že výsledný film nevidí.

"Moje děti už film viděly dvakrát. Zatím mám dobré kritiky," řekl s úsměvem na rtech muž, jehož život poznamenala brutální vražda manželky Sharon Tateové.

Hlavní podíl ale na výběru anglické tematiky z 19. století má podle Polanského jeho druhá žena: "Moje žena ví, že mám Dickense, specielně Olivera Twista velmi rád. Navrhla mi, že bych ho měl natočit. Já ji řekl, že už byl Oliver na plátně několikrát. Ona se mě zeptala, kdy naposledy jsem jej viděl. Uvědomil jsem si, že od poslední muzikálové adaptace z roku 1968 uplynulo spousta času."

"Dickense jsem zvolil také proto, aby se mé děti zamyslely a pochopily, že život není pohádka. Snažím se jim prostřednictvím knih i filmů ukázat paralely mezi tím, co čtou a vidí a životem kolem." Na poznámku, že film Oliver Twist je pro děti moc drsný, krutý zareagoval Polanski slovy: "Je krutý tak, jak je krutý sám Dickens."

Největší rozdíl mezi "polanského" Oliverem a ostatními verzemi vidí režisér v jeho stavbě a ve vlastní interpretaci knihy. Polanski přiznal, že jistá paralela mezi jeho dětstvím a osudy Olivera Twista existují. Na scénáři spolupracoval s Ronaldem Hardwoodem.

V Praze jsou skvělé podmínky pro natáčení filmů

"Oliver Twist je příběh o chlapci, kterého stíhají protivenství osudu. Náš Oliver neměl být andělský cherubín, ale normální kluk z ulice s určitým charismatem," charakterizoval režisér nejnovější filmovou verzi Olivera Twista.

Tvůrce filmů Ples upírů, Rosemary má děťátko a oscarového Pianisty si velmi pochvaloval barrandovské podmínky pro natáčení, velikost studií, profesionální technické zázemí i um českých stavařů kulis. Kvůli Oliveru Twistovi v Praze vyrost umělý Londýn 19. století. "Strávil jsem tu pohádkových pět měsíců a trval jsem na tom, že světová premiéra bude v tomto městě," řekl.

Pokud by se premiéra konala v USA, nemohl by se jí Polanski zúčastnit, protože je ve Státech stále trestně stíhán za pohlavní styk s nezletilou dívkou v roce 1978.

Poprvé byl Oliver Twist uveden minulý týden na filmovém festivalu v Torontu. Výpravná britsko-francouzsko-česká koprodukce se bude promítat v českých kinech od 29. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám