Hlavní obsah

Roman Polański bude hostem švýcarského festivalu

Právo, (jaš)

Režisér Roman Polański bude hostem 67. ročníku filmového festivalu ve švýcarském Locarnu. Vrátí se tak do země, kde byl před pěti lety zatčen.

Foto: ČTK

Režisér Roman Polański

Článek

V roce 2009 jej švýcarská policie na letišti v Curychu zadržela na základě 31 let starého amerického zatykače, který souvisí s údajným znásilněním třináctileté dívky v roce 1977. Polański si tenkrát do Curychu přijel vyzvednout cenu za celoživotní dílo.

Režisér se k činu přiznal už v roce 1977. Soudce, který měl tehdy případ na starost, s ním vyjednal přiznání výměnou za nízký trest v délce 42 dnů vězení, které si odseděl.

Po propuštění nicméně soudce dohodu popřel a poslal Polańského do vězení na dalších 48 dní. Režisér už však do výkonu trestu nenastoupil a utekl do Francie, neboť se obával, že by se z vězení nikdy nedostal. Původně mu totiž hrozil trest až v délce 50 let.

Na Locarno Film Festival, který se uskuteční ve dnech 6. až 16. srpna, si Polański přijede vyzvednout speciální cenu a rovněž bude besedovat s diváky o současném světovém filmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám