Hlavní obsah

Rok 2009 v televizi: Pusinky, Zlatá šedesátá i Božská mrcha

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké pořady si připravily hlavní české televizní stanice pro rok 2009? Česká televize spoléhá na dokumenty, především na cyklus Zlatá šedesátá (filmová léta), i na diváckou anketu Kniha mého srdce. Televize Prima si pořídila několik u nás zatím neznámých zahraničních seriálů a Nova bude vzpomínat na své nejlepší pořady.

Článek

„Hlavním tématem první poloviny roku bude předsednictví České republiky v Radě EU, tomu se bude věnovat hodně pořadů. Největší díl tohoto úkolu leží na redakci zpravodajství. Druhé polovině roku bude dominovat téma dvacátého výročí listopadové revoluce,“ řekla Právu Anna Freimanová z tiskového oddělení ČT.

Velkým projektem, od kterého si ČT hodně slibuje, je cyklus Zlatá šedesátá, jehož první díl uvidíme v sobotu od 20.00 hodin na ČT 2. Půjde o 26 portrétů předních osobností takzvané československé filmové vlny šedesátých let. První díl bude patřit režisérovi Miloši Formanovi a jeho filmu Černý Petr z roku 1963. Další díly představí režiséry Otakara Vávru (film Kladivo na čarodějnice), Juraje Herze (Sběrné surovosti a Sladké hry minulého léta) nebo kameramana Miroslava Ondříčka (Mučedníci lásky).

I letos zachová Česká televize tradici nedělní dramatické tvorby.Uvidíme filmy i původní inscenace. Na neděli 4. ledna je připraven televizní film podle románu Zdeňky Salivarové a Josefa Škvoreckého Setkání v Praze s vraždou. V lednu odvysílá v televizní premiéře také dva road-movie filmy Pusinky a Roming.

„Na přelom února a března je připravena trilogie režiséra Jiřího Stracha Ďáblova lest s Annou Geislerovou a Ivanem Trojanem v hlavních rolích. Je to krimipříběh, ve kterém vrchní komisař kriminální policie spolu se znalcem černé magie pátrají po pachateli rituálních vražd, spojených se záhadou existence největší rokopisné knihy světa Ďáblovy bible,“ podotkla Freimanová.

Celebrita jako outsider

Mezi novinky patří i vzdělávací cykly Partnerské vztahy a Experiment, kde si v každém díle celebrita vyzkouší, jaké je to být v kůži outsidera. V nabídce zábavy veřejnoprávní televize letos nenajdete například Souboj hitů. Chystají se ale dva velké projekty. „První se jmenuje Zázraky přírody. Je to velký zábavně-naučný formát o tajemství přírody, hlavně o zvířátkách. Druhým projektem je anketa Kniha mého srdce, podobná té, jako byla loni Hvězda mého srdce o hercích a herečkách nebo rok předtím Největší Čech,“ prozradil šéfdramaturg centra zábavy Aleš Ulm.

Prima se letos orientuje hodně na zahraniční seriály. Koupila Kauzy z Bostonu, americký seriál z právnického prostředí spadající do žánru dramedy, tedy směs dramatu a komedie. Jeho tvůrcem je známý David E. Kelly, který například napomohl k úspěchu seriálu Chicago Hope.

„Budeme také vysílat Božskou mrchu. Božská vzhledem, mrcha chováním. Holly Hunterová se představí v roli špičkové kriminalistky, která má ale dost tvrdý život. Pije a má poměr s ženatým kolegou,“ poznamenla mluvčí Primy Jana Kocová.

Prima vrací na obrazovku v nových řadách seriály Chirurgové a Vraždy z Midsomeru. Pokračuje v reality show Nic než pravda a v úspěšných pořadech Hádej, kdo jsem!, Jak se staví sen nebo seriálu Velmi křehké vztahy.

Televize Nova bude letos pokračovat ve svých „trvalkách“ Ulice a Ordinace v růžové zahradě. Mezi novinky patři historický seriál Tudorovci, který vysílala HBO. V bulvárním tisku se objevilo, že končí společenský magazín Přísně tajné a sitcom Comeback, ale není to pravda. „Přísně tajné je jenom pozastaveno, na jaře se bude jednat o jeho nasazení a případných změnách. Co se týče Comebacku, tak také nekončí, natáčíme nové díly,“ reagovala mluvčí Novy Michaela Fričová.

Reklama

Výběr článků

Načítám