Hlavní obsah

Rodina a přátelé se loučili s Karlem Čáslavským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové rodiny a několik desítek spolupracovníků a přátel se ve středu v krematoriu v pražském Motole rozloučilo se známým filmovým historikem a publicistou Karlem Čáslavským.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Poslední rozloučení s Karlem Čáslavským

Článek

Autor mimořádně oblíbeného cyklu archívních dokumentů zemřel po dlouhé nemoci 2. ledna ve věku 75 let. U katafalku s rakví byly vedle věnců rodiny také květy České televize, Národního filmového archivu a štábu střihového televizního pořadu Hledání ztraceného času.

Pietní obřad zahájily tóny Smetanovy Vltavy - i tok této řeky totiž Čáslavský zmapoval prostřednictvím starých dokumentů. Populární se stal především v roli odborného poradce zábavné soutěže Videostop. S televizí ovšem spolupracoval už od poloviny 70. let, kdy připravil scénáře k více než dvěma stům dílům pořadu Komik a jeho svět. Od roku 1956 pracoval jako asistent produkce a režie na Barrandově, po osmi letech zakotvil v Československém filmovém ústavu a jako filmový archivář pracoval až do začátku vážné nemoci.

Pomáhal i Menzelovi

Jeho odborných znalostí využili ke konzultacím režiséři Matej Mináč (Všichni moji blízcí) a Jiří Menzel (Obsluhoval jsem anglického krále). V roce 2009 byl při vyhlašování ankety popularity TýTý uveden do Dvorany slávy.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Poslední rozloučení s filmovým historikem a publicistou Karlem Čáslavským

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Krematorium v Motole

Diváci na jeho střihových pořadech měli rádi, že stejnou pozornost jako dokumentům profesionálů věnoval i záznamům amatérských kameramanů, kteří zachytili všední život a zaznamenali třeba i dnes zaniklé profese či městské části.

Foto: René Volfík, ČTK

Karel Čáslavský

Podle ředitele Národního filmového archivu Michala Breganta byl Čáslavský ikonou televizní zábavy. V souvislosti s pořadem Hledání ztraceného času k němu mnoho diváků našlo takřka osobní vztah a svěřovalo mu své staré rodinné filmy a dokumenty. Bregant věří, že ve spolupráci s Českou televizí nalezne způsob, jak jednotlivé díly zpřístupnit fanouškům na DVD.

Reklama

Výběr článků

Načítám