Hlavní obsah

Rockového varhaníka Keitha Emersona našli s prostřelenou hlavou

– Santa Monica

V Kalifornii zemřel britský hráč na klávesové nástroje a vedoucí artrockového tria Emerson, Lake & Palmer Keith Emerson. Bylo mu 71 let a nalezen byl v pátek s prostřelenou hlavou. Policie případ vyšetřuje jako sebevraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel britský rockový klávesista Keith EmersonVideo: Reuters

 
Článek

Emersonovo tělo našli policisté v jeho domě v Santa Monice.

"Keith byl jemná duše s láskou k hudbě. Byl to vášnivý klávesista, který bude ještě mnoho let nedostižitelný. Byl to průkopník a inovátor, jehož hudební genialita nás všechny, kdo se pohybujeme v rocku, klasické hudbě i jazzu, zasáhla," reagoval na své webové stránce na Emersonovo úmrtí jeho spoluhráč Carl Palmer.

Keith Emerson se proslavil v půlce 60. let ve skupině Nice, které jako jedna z prvních spojovala vážnou hubnu s rockem a proslavila se i destruováním nástrojů. Vystoupil s ní i v bývalém Československu.

Pak se stal členem superskupiny Emerson, Lake & Palmer (ELP), kterou tvořili nejznámější rockoví muzikanti. Na baskytaru v ní hrál a zpíval člen King Crimson Greg Lake a a za bicí usedl Carl Palmer z Atomic Rooster.

Kapela byla na vrcholu v 70. letech, kdy vydala devět studiových alb včetně rockové úpravy Musorgského Obrázků z výstavy. K nejznámějším deskám patří koncepční Tarkus a Brian Salad Surgery z první poloviny sedmdesátých let. Pak skupina spolupracovala i s orchestrem.

ELP se rozpadla po nástupu punku v roce 1979, ještě jednou se dala dohromady v 90. letech a po dalším rozchodu pak koncertovala jednorázově v roce 2010.

Emerson působil také sólově a v roce 2004 vydal autobiografii Pictures of an Exhibitionist (Obrazy jednoho exhibicionisty).

Jeho partnerka Mari Kawaguchiová řekla, že Emerson sám sebe nepovažoval za rockovou ani popovou hvězdu: "Doma poslouchal buď klasiku nebo jazz. Rock jsme nikdy neposlouchali. Nenáviděl, když ho považovali za rockovou hvězdu... Chtěl být znám jako skladatel. Nikdy nepodlehl snaze být obchodně úspěšný, to ho nezajímalo. Říkával - nejsem rocková hvězda a nikdy jsem jí nebyl. Chci se pouze věnovat hudbě."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám