Hlavní obsah

Robert Nebřenský rozpustil skupinu Vltava

Novinky, Jaroslav Špulák

Pražská skupina Vltava se rozejde po čtyřech dlouhohrajících albech a dva roky starém výběrovém disku Best Of. Vltava je považována za jednu z nejoriginálnějších kapel na české scéně. Poutá na sebe pozornost neobvyklou poetikou textů i zvukem písniček, které balancují mezi popem a kýčem.

Článek

Skupina Vltava se rozhodla skončit. Co vás k tomu vedlo?

Moje plány a představy už nebyly slučitelné se stálým provozem kapely. Hráli jsme plných šestnáct let a bylo to skvělé. Rád bych se však v životě věnoval ještě jiným věcem. Potřeboval jsem se osvobodit. Myslím, že pánové přijali moje rozhodnutí s porozuměním. Jsme přátelé a známe se příliš dobře na to, aby nebylo možné ledacos tušit a zbytek si bez problémů vysvětlit.

Tvrdíte, že jste prožili krásných šestnáct let v jedné skupině. Byla ta léta opravdu vždy pouze krásná?

Byla to ta nejkrásnější léta, jaká jsme zažili.

Na české scéně působí i skupina 69, ve které jsou dva členové Vltavy, Petr Venkrbec a František Svačina. Nedocházelo kvůli ní ve Vltavě k nějakým neshodám, které by vedly k následnému rozchodu?

Všichni jsme brali Vltavu jako naši hlavní a nejdůležitější činnost. Tím byly určeny preference. Každý z nás se při dodržování "štábní kultury" občas realizoval ještě někde jinde. Fungovalo to výborně. Vůbec nevím, proč bychom právě kvůli 69 měli mít nějaké neshody. Chtěl bych jen dodat, že klíčovou osobou ve skupině 69 je ještě další zakládající člen Vltavy Jan Maxa.

Dovoluje vám vědomí konce skupiny objektivně zhodnotit její poněkud lehkovážnou filosofii?

Pokus o celkové zhodnocení našeho působení, o zařazení naší hudby do kontextu vývoje domácí populární hudby to by měla být výzva spíše pro někoho z vašeho oboru. Já jsem pouhý tvůrce. Snad proto také nerozumím, jakou filozofii máte na mysli.

V repertoáru Vltavy jsou písničky, v podstatě ty nejslavnější, které si publikum zamilovalo, ale které současně vyhlížejí spíše jako ventilace nějakého vnitřního humoru skupiny. Souhlasíte s názorem, že je publikum přijalo, aniž by je tak docela chápalo?

Nepodceňuji publikum. Nevím, kdo to je. Vždy jsem tušil, že mě kdesi občas slyší někdo, komu zlomím srdce. Ale také: každý má právo vnímat věci po svém, každý se baví a miluje po svém a kdo miluje, nemůže se mýlit, byť by prožíval a cítil něco jiného než ostatní!

Před vámi je únorové turné. Připravujete pro návštěvníky koncertů nějaké speciální rozloučení?

Na posledních koncertech uvedeme písně, které hrajeme nejraději. Nezveme žádné význačné hosty ani nepřipravujeme tombolu.

Mezi muzikanty se hovoří o vašem novém projektu. Co je na tom pravdy a o jaký projekt by mělo jít?

Připravuji písničky na sólovou desku. O čistě koncertním tvaru neuvažuji, i když na pódium nehodlám úplně zapomenout. Mám však představu spíše jakéhosi polodivadelního představení. Martin Vajgl mezitím přijal angažmá v kapele -123 min., Martina Štece uslyšíte ve skupině Ivana Hlase a Tomáš Průša chystá samostatný projekt. František Svačina je člověk, který se se svými schopnostmi na hudební scéně rozhodně neztratí, ale momentálně plní čerstvé otcovské povinnosti.

Na vašich internetových stránkách pracujete rovněž s horoskopy. Našli v nich vaši osobní astrologové blížící se rozchod skupiny?

Pokud něco takového naši rádcové našli, tak nám to neřekli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám