Hlavní obsah

Robert De Niro se v Cannes cítí jako na prázdninách

Právo, Věra Míšková, Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak hvězdnou mezinárodní porotu nemívají ani v Cannes každý rok: předsedá jí Robert De Niro a s ním hodnotí devatenáct filmů hlavní soutěže mimo jiné Uma Thurmanová a Jude Law.

Foto: Reuters

Hlavní festivalové porotě v Cannes předsedá americký herec Robert De Niro.

Článek

„Nevím, jaký film hledám,“ řekl novinářům ke svým očekáváním De Niro a dodal: „Nestává se každý den, abyste viděli dvacet filmů najednou. Je to trochu, jako bych byl na prázdninách.“

Uma Thurmanová zase přiznala, že si přijela pro inspiraci. „A snad i porozumět tomu, proč jsme si zvolili život s filmem,“ řekla hvězda Tarantinova díla Kill Bill.

Také další velké osobnosti ozdobily začátek nejprestižnějšího festivalu světa: Woodyho Allena doprovodili mj. Owen Wilson a Rachel McAdamsová, kteří hrají v jeho novince Půlnoc v Paříži, která festival odstartovala.

Na poslední chvíli se ale omluvila první dáma Francie, která má ve filmu maličkou roli, a spekulace, proč nepřijela, se pohybují od jejího údajného těhotenství až k tomu, že se jí nechtělo proto, že se tu bude hrát dost nelichotivý film o jejím muži.

Allen nesoutěží, točí, co ho baví

Allen uvedl film mimo soutěž – a i když se také mluví o tom, proč, odpověď je v tomto případě nasnadě: Allen na festivalech nesoutěží, nezáleží mu na cenách, celý život točí to, co ho baví. A je v tom nejlepší. Festivalový ruch nemá rád, tvrdí, že se stydí a že o svém filmu mluví jen proto, že k jeho práci patří povinnost ho propagovat.

Hrdinou jeho novinky je hollywoodský scenárista-spisovatel, který se magií oné půlnoci přesune do Paříže dvacátých let minulého století – a potká tu všechny: Hemingwaye, Dalího, Picassa. Věří, že to byla zlatá léta, že on sám v nich bude šťastnější, ale nakonec musí přijít na to, že všude a vždycky je něco…

Bertolucci dostal palmu za celoživotní dílo

Hostem zahájení byl i slavný italský režisér Bernardo Bertolucci, který přijel převzít Čestnou Zlatou palmu za celoživotní dílo a uvést restaurovanou kopii svého Konformisty (1970).

„Jsem velmi potěšen, protože Konformista se nehrál velmi dlouho a mám naprostou důvěru k technickému týmu, který ho rekonstruoval,“ řekl Bertolucci a s úsměvem dodal: „Možná měli místo mého filmu rekonstruovat mě.“

Ukázal se i Antonio Banderas, který propaguje film o Kocourovi ze Shreka, Angelina Jolie, Dustin Hoffman a Jack Black zase Kungfu Pandu 2.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám