Hlavní obsah

Róba Marilyn Monroe byla vydražena za 6,2 miliónu korun

Washington

Slavnostní róba Marilyn Monroe se stala zlatým hřebem aukce hollywoodských kostýmů a rekvizit, která se koncem týdne konala v Los Angeles. Šaty měla na sobě ve filmu Páni mají radši blondýnky, když zpívala, že "nejlepším přítelem dívky jsou diamanty". Za šaty barvy fuchsie a dlouhé rukavice stejné barvy zaplatil jejich nový majitel 310 000 dolarů (6,2 miliónu korun). Bylo to v korunách o milión víc, než se čekalo.

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe

Článek

Aukce pořádaná dražební síní Profiles in History, která se specializuje na hollywoodská memorabilia, vynesla celkově v přepočtu asi sto miliónů korun. Účastníci mohli volit z 1500 kusů.

Foto: Profimedia.cz

Vedle šatů, jejichž cena znovu potvrdila, že mýtus Marilyn Monroe je skoro 50 let po její smrti stále živý, sklidil velký úspěch klobouk, který nosila Margaret Hamiltonová v roli Zlé čarodějnice Západu ve filmu Čaroděj ze země Oz. Prodal se v přepočtu za 4,13 miliónu korun. Jeho vyvolávací cena byla skoro tři milióny korun.

Foto: Profimedia.cz

Bezedný kufr, který používala Julie Andrewsová ve filmu Mary Poppins, se prodal za 1,9 miliónu korun, osmkrát dráž, než se čekalo. Naopak menší než očekávaný úspěch měl terakotový pohárek, ze kterého se v závěrečné fázi filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava napil Harison Ford - stržilo se za něj "jen" 330 000 korun, zatímco se čekalo 400 000.

Prodávalo se taky množství rekvizit z kultovních Hvězdných válek. Za miniaturu stíhačky z jejich čtvrtého dílu neváhal jeden fanatik zaplatit v přepočtu skoro dva milióny korun.

Na své si přišli také fanoušci Johnnyho Deppa. Jeho nůžkovité ruce z filmu Střihoruký Edward přišly nového majitele na 570 000 korun a kabát Jacka Sparrowa z Pirátů z Karibiku na 360 000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám