Hlavní obsah

Road movie Skokan. Vězeň na cestě za štěstím

O cestě za štěstím vypráví česko-francouzský film režiséra a scenáristy Petra Václava Skokan, který vstoupí do kin 8. června. Autor snímků Cesta ven a Nikdy nejsme sami natočil letní road movie, jejímž hlavním hrdinou je propuštěný vězeň, který se chce stát hvězdou na festivalu v Cannes.

Foto: Mimesis film

Z filmu Skokan

Článek

Své štěstí se na jih Evropy vydává hledat stopem. Hlavní roli ztvárnil několikrát trestaný Rom Julius Oračko, který se už objevil v menší roli feťáka v Cestě ven. Produkce ho v polovině trestu dostala z vězení na podmínku.

„To vše se událo jen dva týdny před začátkem natáčení a měsíc před festivalem v Cannes,” řekl Václav po projekci v Praze. Režisér snímek označil za pohádku s dokumentárními rysy či dokument s rysy pohádky. Snažil se do něj otisknout lásku k loukám, přírodě, moři i řekám. V protikladu k jednoduché kráse přírody chtěl vystihnout pocity z nočního osvětlení Cannes, atmosféru přístavního Janova a anticko-barokního Říma. „Většinu scén jsme natáčeli improvizací,” dodal.

„Scénář vznikl jen nahrubo, dopisoval jsem ho během natáčení. Potkávali jsme různé lidi a třeba je oslovili ke spolupráci. Točil jsem, aniž bych věděl, co se stane zítra,” řekl Václav.

Rozpočet 10 miliónů

I další protagonisty filmu diváci znají z předchozích Václavových filmů – ať už jde o držitelku Českého lva Klaudii Dudovou, Zdeňka Godlu (Cesta ven a Nikdy nejsme sami) a Milana Cifru (Marian, Cesta ven). Ve filmu účinkuje i francouzská herečka Karidja Touré, která v roce 2015 získala Césara za objev roku ve filmu Bande de filles, a také francouzští a italští neherci.

Oračkovi natáčení změnilo život – usadil se, získal ubytování i práci. „Všechno je teď lepší, chci se věnovat tomu, co mě baví. Díky této práci jsem trochu jiný,” řekl.

Tvůrčí tým s producentem Janem Macolou zůstal stejný jako u předchozích projektů Petra Václava. Za kamerou byl Štěpán Kučera, tentokrát s Petrem Václavem a s Priscilou Guedesovou. Střihačem byl Florent Mangeot, francouzský držitel Českého lva za střih filmu Cesta ven, kostýmy navrhla Tereza Kučerová. Producentem Skokana je Mimesis Film, koproducenty jsou Česká televize, Cinéma Defacto a i/o post. Film podpořily Státní fond kinematografie a Cinemas du monde. Podle Macoly rozpočet nepřesáhl deset miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám