Hlavní obsah

Richard Müller propuštěn z košické psychiatrie

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOŠICE

Známého slovenského zpěváka Richarda Müllera propustili v sobotu po téměř dvouměsíční léčbě z psychiatrického oddělení Pasteurovy nemocnice v Košicích. Müller trpěl prudkým střídáním nepřiměřeného veselí a hlubokého smutku.

Článek

"Pro poruchu nálady je typické střídání nálad od nepřiměřené veselosti a přílišné činorodosti až po stavy hluboké sklíčenosti, apatie a nechuti k jakékoliv činnosti," uvedla v tiskové zprávě přednostka kliniky Eva Pálová. Podle ní Müllerův stav zhoršovalo tělesné onemocnění. Začátkem roku prý překonal silný zápal plic a trpěl i chronickou nespavostí.

"Odcházím odtud v duševní pohodě a už se velice těším na dovolenou s dětmi ve Francii," řekl podle zprávy 45letý zpěvák před odchodem z nemocnice.

Müller se v minulosti přiznal ke zkušenostem s drogami. Pálová však vyloučila, že by nynější zpěvákovy zdravotní problémy souvisely s drogami. "Jakékoli narážky na zneužívání psychoaktivních látek v minulosti nejsou toho času na místě," uvedla.

I po propuštění se Müller bude vracet na pravidelná vyšetření, v létě ho čeká zákrok na očním oddělení. Müller koncem loňského roku ohlásil konec své hudební kariéry, avšak podle dřívějších informací ještě dříve plánuje několik koncertů, poslední by měl být v září na stadionu bratislavského Slovanu. V březnu zazpíval Čechům a Slovákům v Londýně a Manchesteru.

Z novináře hudebníkem

Müller patří k nejlepším slovenským muzikantům. Již od 80. let nahrává populární písničky s velkým důrazem na texty a svérázný rockově-šansonový pěvecký projev. Jeho nahrávky Po schodoch, Štestí je krásná věc či Baroko už patří do zlatého fondu.

Müller se narodil v roce 1961. Počátkem 80. let pracoval jako hudební novinář a studoval Vysokou školu muzických umění v Bratislavě. První písničku Rádio nahrál se skupinou Burčiak. Byl také členem legendární skupiny Elán. S vlastní skupinou Banket vydal album Bioelektrovízia (Po schodoch). Další alba se jmenovala Druhá doba?! a Vpred?. Pak Müller nastartoval velmi úspěšnou sólovou dráhu.

Jeho popularita v ČR byla tak velká, že postupně začal zpívat i česky. V devadesátých letech vydal např. desky Neuč vtáka lietať, 33, L.S.D., Nočná optika a Koniec sveta. V roku 2000 vyšlo album s texty Michala Horáčka - Richard Müller a hosté a o rok později 01. S americkými muzikanty natočil neméně úspěšný Monogamný vzťah. jeho posledním albem je 44.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám