Hlavní obsah

Režisér Václav Vorlíček hledá malou Saxanku

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v březnu padne první klapka nového českého filmu Saxana - veletrh strašidel, který jako volné pokračování své úspěšné Dívky na koštěti natočí režisér Václav Vorlíček. Do pokračování slavného filmu se vrátí Petra Černocká a Jan Hrušínský i Jan Kraus.

Článek

Když se v roce 1972 objevila Dívka na koštěti v kinech, přišly na ni více než dva milióny diváků, další milióny se na ni od té doby pravidelně dívají v televizi. Miloš Macourek s Václavem Vorlíčkem ji tehdy napsali za měsíc v průhonickém hotelu Tulipán a o mnoho let později kývli i na nabídku napsat pokračování.

Z toho tehdy nakonec sešlo, a nyní vzniká Saxana úplně nová, na níž se s Vorlíčkem scenáristicky podílí Vlastimil Mistrík ze společnosti Desing Bros, která bude mít na starosti animovanou část této kombinované komedie.

"Rozhodně tím nevstupuji do stejné řeky, tahle je úplně jiná," řekl na včerejší tiskové konferenci režisér, který se Saxanou chystá vstoupit do společenství nejmodernějších technologií.

"Zatímco v Dívce na koštěti jsme dělali triky doslova na koleni, tento bude film kombinovat hranou část a nejmodernější animaci natolik, že na plátně budou například animované postavy mluvit s živými herci. To pochopitelně nelze natočit zároveň, a dávat tyhle dva světy dohromady je pro mě velký úkol. Bavilo mě to psát a na natáčení se těším - s určitými obavami právě z onoho propojování," dodal Vorlíček.

Návrat Černocké a Hrušínského

Hlavní postavou filmu bude asi desetiletá Saxanka, dcera Petry Černocké a Jana Hrušínského, kteří se oba do nového filmu vrátí. "Příběh začíná tam, kde jiné končí - po svatbě," řekla k tomu Černocká a s úsměvem dodala: "Už tím je originální - ostatně jako všechno, co Václav Vorlíček natočil, přičemž já osobně považuji Dívku na koštěti za jeho nejlepší komedii a už teď se na ni těším."

Také Jan Hrušínský se vrátí jako Honza na plátno rád. "Byla to před 36 lety moje první velká role, byl jsem obklopen velkými herci, z nichž mnozí už bohužel nežijí... Člověk má zejména v mládí tendenci nevychutnat přítomnost, a teprve když se stane minulostí, vzpomínat na setkání s Vladimírem Menšíkem, Stellou Zázvorkovou, Janem Libíčkem, a řadou dalších. Tentokrát už vím, že si to všichni užijeme," řekl herec, který bude hrát v nové Saxaně společně s Jiřinou Bohdalovou, pro niž je připravena trojjediná postava Saxaniny sestřenice, Jiřím Lábusem, Petrem Nárožným.

"Většina postav bude nových," řekl Vorlíček. "Z Dívky na koštěti přejdou rodiče Saxanky a ten z nezbedných kluků, kterého hraje Jan Kraus. On a psychiatrie k mým filmům patří, a tak jsem je spojil dohromady - Kraus bude hrát psychiatra, šéfa blázince. Vrátí se i čtyřruký ředitel školy a z Arabely jsem zapůjčil čaroděje Viga, bohužel ani jeden z pánů herců - Josef Bláha a Jiří Sovák - už nežijí, takže obsazení bude nové," dodal.

Premiéra bude v roce 2008

Producentka Helena Uldrichová z Barrandov Studia dodala, že film s rozpočtem 65 miliónů korun se bude točit ve dvou etapách. Premiéra je plánována na duben 2008.

Uldrichová a předseda představenstva Barrandov Studia Vladimír Kuba reagovali také na informace, že by na scénář a postavy původního filmu měla mít práva firma Medex a že spor chce vyvolat producent Jan Nejedlý z České produkce, který se měl na projektu podílet.

"Nejsme ve sporu s panem Nejedlým - to on se domnívá, že je ve sporu s námi. K jeho tvrzením nemám co říci. Pracuje s něčím jiným než my," řekl Kuba a dodal, že přípravě filmu byla věnována nadstandardní péče. "Nemohli bychom vstoupit do něčeho, aniž bychom byli vlastníky práv. Pan Nejedlý argumentuje scénářem nazvaným Blackman, Saxana je ale jiný scénář a práva k němu jsou ošetřena," řekla Uldrichová.

"Teď už tedy zbývá jen najít malou Saxanku," poznamenal s úsměvem Vorlíček. "Chystáme velký konkurs na asi desetiletou holčičku čertíka, dítě živel, které chvilku nepostojí, všechno je zajímá, pěkně a hodně mluví, zkrátka dokáže v rekordním čase odrovnat i množství dospělých. Kdo o takové holčičce ví - sem s ní!" zvolal na závěr režisér.

Reklama

Výběr článků

Načítám