Hlavní obsah

Režisér Václav Marhoul: Nic tak velkého jako Nabarvené ptáče jsem ještě nedělal

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesem nedaleko Máchova jezera prchal v pondělí ráno malý chlapec v ubohém válečném oblečení, pronásledovaný kamerou na kolejích. Režisér, scenárista a producent Václav Marhoul opakovaně zastavoval kameru, protože se dítě dostávalo moc dopředu, nebo naopak moc za kameru. Tak vznikl první záběr z válečného dramatu Nabarvené ptáče, které je podle režisérových slov jeho největším a nejtěžším filmovým projektem.

Václav Marhoul začal natáčet film Nabarvené ptáčeVideo: Novinky

 
Článek

Snímek vzniká podle známého románu Jerzyho Kosinského o osudech osamělého židovského chlapce, bloudícího za války po venkově kdesi ve východní Evropě. Jde o mezinárodní koprodukci, na níž se podílí také Polsko, Slovensko a Ukrajina, celkový rozpočet se má blížit částce 160 miliónů korun.

Účast přislíbili slavní zahraniční herci jako Harvey Keitel, Stellan Skarsgard nebo Udo Kier a hlavní dětskou roli dostal devítiletý Petr Kotlár z Českého Krumlova.

Dva roky se snažil o práva

„Pracuju na tom osm dlouhých let,“ řekl Novinkám Marhoul v první natáčecí den. „Etapově to bylo tak, že jsem se první dva roky jen snažil získat práva. To trvalo přesně 22 měsíců. Tři roky jsem psal scénář, sedmnáct verzí, “ popsal léta velmi pracných příprav filmu.

„Já jsem u filmu přesně 41 let a ani jako produkční, ani jako producent a už vůbec jako režisér jsem nedělal něco tak velkého a tak složitého, jako je Nabarvené ptáče,“ dodal.

Slavné zahraniční herce, kteří jinak o český film moc zájem nejeví, přitáhl scénářem. „Tam je problém, že se nejmenuju Lars von Trier a ve chvíli, kdy vstupujete na trh jako neznámá osoba, a je úplně jedno, jestli jste v Čechách známý, tak v tu chvíli jediné, čím můžete přesvědčit, je scénář. A potom na základě osobního pohovoru.“

Reklama

Výběr článků

Načítám