Hlavní obsah

Režisér a výtvarník Karel Zeman by dnes oslavil sto let

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před časem obletěl a uchvátil svět americký Jurský park, bylo nemálo těch, kdo si vzpomněli – s nostalgií i obdivem – na mnohem starší český film scenáristy, výtvarníka a režiséra Karla Zemana.

Článek

Zemanova Cesta do pravěku byla více než důstojným předchůdcem všech dnešních technicky mnohem dokonalejších, ale málokdy stejně půvabných filmů.

Karel Zeman se narodil 3. listopadu 1910 ve východočeské Ostroměři. Vystudoval obchodní školu a ve Francii reklamní výtvarnictví. Po válce se začal ve zlínských studiích věnovat kreslenému filmu, jímž se zapsal do pokladnice světové kinematografie.

Jeho první kombinovaný snímek Vánoční sen (natočil jej spolu s Hermínou Týrlovou a režisérem Bořivojem Zemanem) z roku 1946 dostal Cenu za nejlepší loutkový film na MMF v Cannes.

Úspěch sklidil svou sérií veselých příběhů o Panu Prokoukovi a v roce 1955 natočil celovečerní dobrodružný film Cesta do pravěku. Kombinoval v něm živé herce a reálné exteriéry s trikovými záběry a v této cestě pak pokračoval dodnes slavnými filmy jako Vynález zkázy, Baron Prášil, Ukradená vzducholoď, Na kometě nebo pohádka Čarodějův učeň.

Zemřel ve Zlíně 5. dubna 1989.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám