Hlavní obsah

Revoluční FFFILM!

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní týden se nese pochopitelně ve znamení MATRIX REVOLUTIONS. Co k nim říct, co ještě nebylo vyřčeno? A co říct, pokud si nechcete zkazit překvapení?

Foto: archiv VALACHY TOUR

Loňského ročníku VALACHY MANa se zúčastnil i běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Článek

Tak zaprvé: Pokud tento FFFILM čtete, předpokládám, že vám nebude vadit, když se dozvíte něco málo o ději MATRIX REVOLUTIONS. Pokud vám taková představa vadí a chcete být před návštěvou kina "panensky čistí", raději přeskočte celý následující text až k "Premiérám týdne"...

Pořád jste tady? Fajn. Ze všeho nejdřív si prosím přečtěte mou recenzi, kterou jsem napsal pro Cinemu a babral jsem se s ní dva dny, abych nějak logicky dal na papír (tedy na disk) všechno, co jsem tam chtěl mít a aby to nebylo moc dlouhé (na to mám FFFILM).

Základní problém vidím v tomhle: MATRIX 3 (a vlastně i MATRIX 2 - dvojka a trojka jsou prostě jenom jeden rozpůlený film) pro mě byl příliš... A teď nevím jak to říct. Američani tomu říkají "ambiguous", česky to je asi "nejednoznačný", ale to má trochu jiný význam, než bych chtěl. Chápu, že existují filmy, které jsou hodně o přemýšlení. Podíváte se na ně a pak musíte nějakou dobu přemýšlet, co přesně se to vlastně na plátně dělo a z toho vám vyplyne, proč se to dělo. Nebo naopak: Pochopíte, co se dělo a z toho vám třeba vyplyne, proč se to dělo. Takové filmy většinou dávají na filmových festivalech a občas také v noci na ČT2. Většinou v nich nehraje George Clooney a nejsou v nich digitální triky. A většinou se na ně nekoukám. Ale jako příklad takového filmu, který se mi líbil, bych chtel uvést SOLARIS. Podotýkám, že nový SOLARIS, ten s Georgem Clooneym a s digitálními triky. Nějakou chvíli mi trvalo, než jsem si srovnal v hlavě, co se stalo před čím a co bylo nakolik reálné, ale myslím si, že jsem to nakonec pochopil a měl jsem z toho příjemný pocit.

Takže nový SOLARIS je u mne přibližně na hranici toho, co ještě snesu. Za touto hranicí leží například HOLLYWOOD, HOLLYWOOD od stejného režiséra nebo STALKER od Tarkovského (asi jediný film za posledních cca 10 let který jsem prostě nevydržel sledovat do konce). Samozřejmě, tato hranice je u každého subjektivní. Znám nejednoho člověka, který viděl STALKERa i vícekrát (dobrovolně) a nemyslím si proto o něm, že je idiot. Jenom prostě má tu hranici jinde.

Film MATRIX REVOLUTIONS pro mě byl přinejmenším stejně intelektuálně náročný jako ten nový SOLARIS (spíš víc). A to jsem ho viděl třikrát. V mnoha okamžicích mi vůbec nebylo jasné, proč se někdo rozhodl tak, jak se rozhodl, když se nabízelo jiné (podle mého mnohem logičtější) řešení. Nebylo mi jasné, proč ve filmu jsou některé scény, ve kterých se hodně mluvilo, ale připadalo mi, že se říká s malými obměnami totéž co ve druhém dílu. A konečně mi nebylo ani příliš jasné, co se vlastně stalo na úplném konci a jak to celé dopadlo, což - jistě uznáte - po sedmi hodinách filmu naštve. A upozorňuji, že jsem se opravdu snažil to pochopit, protože to při dělání českých titulků je dost nezbytné.

Pohrával jsem si s myšlenkou, že bratři Wachowští schválně natočili svůj film tak nejednoznačný, aby o něm fanoušci mohli diskutovat do zemdlení. Správné náboženství přece nesmí být příliš jednoznačné. Co ale potom říct o těch lidech (a už teď, před oficiální premiérou, vím o několika), kterým celá trilogie MATRIX připadá dokonale logická a pochopitelná? Nevím. Můžu jen konstatovat, že jim nerozumím a jejich argumentace tak nějak není kompatibilní s mým způsobem přemýšlení.

Upozorňuji, že jsem i přes všechny tyhle výhrady a přes to, že jsem se vlastně polovinu filmu nudil, ohodnotil MATRIX 60 procenty, což znamená, že ho pokládám za nadprůměrně dobrý film! To je jen taková malá připomínka pro ty, kteří mi psali, že jsem "zaujatý proti celé trilogii Matrix" poté, co jsem prvnímu dílu dal 100%, druhému 80% a do třetího zbývalo několik měsíců.

Pokud mi chcete k tomuhle srdceryvnému článku napsat nějaké připomínky a chtěli byste, abych na ně reagoval, tak to prosím nedělejte ve zdejším fóru (kam nemůžu přispívat), ale například tady. Stejně se všichni nakonec sejdeme na internetu. Vzniká nová hra, ve které se budou statisíce lidí "scházet" v Matrixu on-line a přehrávat si další osudy svých oblíbených hrdinů. Vypadat to tam bude možná nějak takhle.

MATRIX REVOLUTIONS má premiéru dnes v 15:00. Přibližně o 10 dní později byste se ho měli dočkat i v IMAXu na Floře. Ale nebude 3D, jak se někteří naivně domnívají! Bude to jenom obrovský obraz v lepší kvalitě než v kině.

Premiéry týdne

Kromě středečního MATRIXU mají ve čtvrtek premiéru dva filmy, které jsem neviděl: Český SENTIMENT je netradiční polodokumentární pocta režiséru Vláčilovi (pokud vám toto jméno nic neříká, opravdu to nebude film pro vás) a maďarské drama ŠŤASTNÉ DNY.

Ve zkratce...

Animovaný seriál z Cartoon Network Johnny Bravo se dočká celovečerní verze. A titulního hrdinu bude hrát wrestler The Rock (KRÁL ŠKORPIÓN). Pokud znáte seriál i Rocka (který je jeho velkým fanouškem), musí vám být jasné, že jde o zatím nejlepší casting tohoto milénia. Samozřejmě, že poněkud nesouhlasí barva vlasů a pleti, ale podívejte třeba na to obočí (a to je prosím normální civilní Rockova fotka, ne že by se snažil imitovat Johnnyho).

V Kanadě probíhá skvělý filmový festival. Škoda, že něco takového nemáme u nás...

Opravdu velice vážně to s recenzemi na MATRIX REVOLUTIONS pojali na serveru Tiscali. Kromě toho, že jedna recenze je tady a druhá tady, najdete na Tiscali také dvě další recenze od stejného autora (zde a zde)! Pak jsem tam našel ještě třetí recenzi téhož autora (tady), takže jsem se už už chtěl zbláznit, ale naštěstí mi došlo, že je to recenze na MATRIX RELOADED a omylem má špatný nadpis.

Ale stejně jsme my Češi nápaditej národ. Tohle mi přišlo skoro před týdnem, většina z vás už to asi viděla, ale pro jistotu:

Objevil jsem, že tady jsou k přečtení úplně nejstarší FFFILMy z roku 1997 a 1998! Je to místy celkem legrační počtení.

Na četné dotazy znovu připomínám, že na nejnovější FFFILM se kdykoliv dostanete tím způsobem, že do prohlížeče zadáte adresu surf.to/fffilm. Kdosi si stěžoval, že se mu surf.to snaží nabízet instalaci nějakého podezřelého programu. Takže pro tyto zvědavce: K prohlížení FFFILMu opravdu nic speciálního instalovat nemusíte! A kdybyste měli Mozillu jako já, tak vám to nic nabízet nebude...

A na závěr něco, co začalo jako diskuse o filmu a angličtině, ale přerostlo to v cosi mnohem monstróznějšího. (Pozor, nutno číst od konce stránky směrem nahoru!)

Reklama

Související témata:

Související články

Dementní FFFILM

Tento týden se do našich kin dostávají AGENTI DEMENTI. Ctěný čtenář jistě nemusí být intelektuál, aby si domyslel, že nepůjde o intelektuální film. Přesto...

Fašistický FFFILM!

Jak vidíte už z názvu, tento týden končí veškerá legrace a FFFILM se vydává na tenký politický led. Led ještě tenčí, než kdybych byl poslanec a opil...

FFFILM zabil Billa!

Premiérou tohoto týdne je nový film Quentina Tarantina KILL BILL. Pro některé diváky je to navíc premiéra roku, desetiletí, případně tisíciletí. A nezáleží...

Výběr článků

Načítám