Hlavní obsah

RETRO: Vynikající zpěvák Otis Redding se nedožil ani třicítky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká americká hudební legenda, zpěvák Otis Redding, byla právě na prahu skvostné kariéry, když se 10. prosince 1967 zpěvákovo letadlo zřítilo do jezera Monona.

Foto: Profimedia.cz

Otis Redding

Článek

Reddingovo tělo bylo nalezeno až další den plovoucí ve vodě. Příčinu pádu letadla se nepodařilo přesně určit, asi souvisela se špatným počasím. Velmi ironicky se Otis právě pár měsíců předtím stal superhvězdou a čekaly by ho miliónové kontrakty...

Přestože umřel tak mladý, dokázal zasáhnout do historie hudby. Jako autor i interpret fascinuje dodnes a určil trendy pro R na dvacet let dopředu. Jeho mimořádně drsný způsob zpěvu, který imitoval pláč a výkřiky bolesti, se snažili mnozí napodobovat.

Foto: Profimedia.cz

Kytarista Allman Brothers Band Duanne Allman na málo známé fotografii s rozesmátým soulovým zpěvákem Otisem Reddingem. Oba dva zazářili v 60. letech jako komety a brzy zemřeli.

Otis pocházel z extrémně chudých poměrů. Jako černoch ve státě Georgia těžko mohl v padesátých letech studovat, a tak od čtrnácti tvrdě dřel. Dělal i křoví Little Richardově skupině The Upsetters a v roce 1964 se uchytil u slavné firmy Stax Records, kde vydal svůj debut Pain in My Heart. Za pouhé tři roky dal světu hity jako These Arms of Mine, Try a Little Tenderness, (Sittin' On) The Dock of the Bay a spoustu dalších. Nešťastná náhoda mu nedala možnost ukázat ze svého talentu více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám